Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Marokanski veleposlanik posjetio Međimurje

Datum objave: 3. prosinca 2013.

marokanac nas

Na inicijativu voditeljice međuparlamentarne skupine prijateljstva, saborske zastupnice Sunčane Glavak, u ponedjeljak je u cjelodnevnom posjetu Međimurskoj županiji boravio veleposlanik Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj, nj.e. Moulay Abbes Kadiri. U njegovoj pratnju bili su članovi hrvatsko-marokanske međuparlamentarne skupine prijateljstva, te suradnik iz veleposlanstva.

 

Veleposlanik je obišao tvrtke Arteferro Dohomont iz Goričana, Šestan-Busch iz Preloga, Panu Stolarija i Đurkin d.o.o iz Čakovca, a susreo se i s preloškim gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom. U kraćem službenim razgovoru zadržao se i sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

 

U izjavi za novinare, župan Posavec naglasio je da Hrvatska i Maroko imaju mnogo zajedničkih točaka, te da naše gospodarstvo ovoj afričkoj zemlji ima mnogo toga za ponuditi. Pozdravljam inicijativu nj.e. Kadirija za razvijanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, rekao je župan, jer za to postoje obostrani interesi. Međimurje kao sredina proizvodno orijentirana prema izvozu u suradnji s Marokom interes može pronaći u metalskoj, prerađivačkoj i turističkoj industriji.

 

Veleposlanik Kadiri naglasio je da mu je ovo prvi posjet nekoj hrvatskoj regiji te da je oduševljen viđenim. Hrvatska i Maroko obje su mediteranske zemlje, međutim nisu konkurentne u turizmu, već zajedničkom suradnjom obje mogu profitirati. Međimurje kao regija ima konkretnu proizvodnju koja može pronaći tržište i kod njih. Veleposlanik je najavio osnivanje Hrvatsko-marokanskog poslovnog savjeta za početak sljedeće godine koje će povezivati gospodarstvenike obiju zemalja.

 

Voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Sunčana Glavak kazala je da gospodarska razmjena treba biti prioritet, te da ona mora biti puno veća nego je danas. Upravo zato je intenzivirala rad, jer smatra da međuparlamentarna suradnja ne smije biti samo protokolarna.

 

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/Marokanac{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content