Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupština jednoglasno prihvatila Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije

Datum objave: 28. studenoga 2013.

deklaracija nas

U četvrtak je održana 4. sjednica Skupštine Međimurske županije. Na opsežnom dnevnom redu našao se i prijedlog 2. izmjena proračuna Međimurske županije za 2013. godinu. S 136.913.105,00 kuna koliko je bilo planirano početkom godine, predloženo je da se Proračun smanji na 122.878.88,00 kuna.

 

Uspoređujući s prethodnim rebalansom koji je izglasan ljetos, Proračun je smanjen za dodatnih 10.509.350,00 kuna. Obrazlažući smanjenje, župan Međimurske županije Matija Posavec, u opsežnom i iscrpnom izlaganju, naglasio je da su izbačene sve stavke koje su bile planirane bez podloga, da su u dogovoru s vjerovnicima 2014. godinu prebačene određene obveze te da su otpisani neki stari dugovi. Usvojen je amandman vijećnika Hrvatske demokratske zajednice Franje Cimermana kojim je 25.000,00 kuna sa stavke Centra za odgoj i obrazovanje, prebačeno na konto tekućih donacija Udrugama civilnog društva. Nakon kraće rasprave, drugi ovogodišnji rebalans Proračuna Međimurske županije usvojen je sa 32 glasa za te 8 suzdržanih.

 

Na prijedlog vijećnika Međimurskog demokratskog saveza Željka Pavlica i Zlatka Bacingera, pred Skupštinom se našao i prijedlog Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije. Ovim dokumentom, obrazložio je predlagač, žele se preduhitriti sve najave regionalnog preustroja Hrvatske koje idu u smjeru objedinjavanja sjevero-zapadnih hrvatskih županija u jednu regiju s centrom u Varaždinu. U Deklaraciji stoji da Međimurska županija mora zadržati status županije – regije, te da se trebaju zaustaviti svi procesi koji pod izlikom racionalizacije troškova ukidaju ispostave ministarstava i državnih službi u Čakovcu i ostalim međimurskim jedinicama lokalne samouprave te ih sele u Varaždin. Prema Deklaraciji, neprihvatljiva je svaka podjela na tzv. planska područja koja idu prema smanjivanju ovlasti i ukidanju Međimurske županije.

 

Ova Deklaracija je, nakon kratke rasprave, prihvaćena jednoglasno.

 

{gallery}2013galerije/Studeni_2013/Deklaracija{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content