Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija postala članica saveza Alpe - Adria

Datum objave: 26. studenoga 2013.

aaa2 nas

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec, u petak je boravio u Klagenfurtu u Austriji, gdje na poziv predsjednika pokrajinske vlade Koruške dr. Petera Kaisera, predsjedavajućeg Radne zajednice Alpe-Jadran, prisustvovao plenarnoj sjednici Radne zajednice Alpe-Jadran, osnivačkoj skupštini Vijeća Alpe-Jadran. Tamo je potpisao i Sporazum prema kojemu je Međimurska županija i službeno postala članica Saveza Alpe Jadran.

U kraćem pozdravnom govoru župan Posavec naglasio je važnost članstva u Savezu Alpe Jadran za poboljšanje trans-regionalne i prekogranične suradnje u svjetlu ulaska naše zemlje u Europsku uniju, posebno istaknuvši da je upravo regionalna suradnja jedan od temelja Europske unije.

Savez Alpe-Jadran, sljednik je Radne zajednice Alpe Jadran jedne od najstarijih regionalnih inicijativa u Europi. Novo-oformljeni Savezsvim će zainteresiranim dionicima olakšati buduću suradnju u okviru projekata i iskorištavanje odgovarajućih EU programa, ali i suradnju na već dokazanim projektima, sufinanciranim iz zajedničkog proračuna. Svaka regija članica bit će svojevrsna Alpe-Jadran kontakt-točka odnosno koordinator određenog tematskog područja. Međimurska županija preuzela je tematsko područje ENERGIJE I ZAŠTITE OKOLIŠA za koje preuzima vođenje i ulogu kontakt partnera i kontakt osobe za sve zainteresirane za projekte iz navedenog područja.

Savez Alpe-Jadran imat će zajednički proračun iz kojeg će se ubuduće, podupirati priprema i kandidatura projekata za EU programe kao i sufinanciranje manjih prekograničnih projekta. Članice Saveza Alpe-Jadran su austrijske pokrajine Koruška, Gradišće i Štajerska, Republika Slovenija te hrvatske županije Istarska, Karlovačka, Koprivničko – križevačka, Krapinsko zagorska, Međimurska i Varaždinska te mađarska županija Vas. Pored navedenih članica, očekuje se uključivanje u Savez Alpe-Jadran i ostalih hrvatskim županija, talijanskih regija te u budućnosti i regijama i gradova zapadnog Balkana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content