Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 349. obljetnica pogibije Nikole VII Zrinskog

Datum objave: 17. studenoga 2013.

kursaneclug nas

Prigodnim programom u petak je u Gornjem Kuršancu obilježena 349. obljetnica pogibije Nikole VII Zrinskog poznatog i kao Nikola Zrinski Čakovečki. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno obeliska počast ovom hrvatskom velikanu dali su predstavnici Međimurske županije, Općine Nedelišće, Matice Hrvatske Čakovec, Zrinske garde Čakovec, Mađarskog društva izviđača Zrinyi Miklos te brojni građani.

 

Iako se povjesničari još spore je li poginuo nesretnim slučajem u lovu ili pak je riječ o atentatu, sigurno je da je Nikola Zrinski Čakovečki izuzetna povijesna ličnost, koji je za života igrao jednu od ključnih uloga u tadašnjem Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu. Bio je jedan od predvodnika pobune protiv bečkog dvora, koju danas nazivamo Zrinsko-frankopanskom urotom i u kojoj je glavu izgubio njegov brat Petar. Osim toga, bio kao hrvatski ban bio je značajna osoba u tadašnjem Ugarsko-hrvatskom kraljevstvo, istaknuti ratnik, pjesnik te osnivač Franjevačkog samostana u Čakovcu. Život je izgubio 18. studenog 1664. godine u Kuršanečkom lugu.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec u prigodnom obraćanju rekao je da je povijest obitelji Zrinskih, njihov uspon i tragičan pad simbol je vjekovne borbe Hrvata protiv stranih osvajača, borbe za samostalnost i državnu nezavisnost, ali i stradanja našeg naroda kroz povijest. "Nasljeđe Zrinskih je ogromno, a njegovim čuvanjem današnje generacije izražavaju priznanje na ponajprije njihovoj borbu protiv Turaka, ali i očuvanju hrvatske samobitnosti. U stoljeće i pol koliko su bili prisutni na našim prostorima, ostavili su mnoge i danas veoma vidljivih tragova. Upravo je Nikola Zrinski Čakovečki isticanjem svog hrvatstva, počeo stvarati suvremenu hrvatsku nacionalnu svijest.", rekao je župan Posavec i nastavio "da je njegov doprinos današnjoj slobodnoj Hrvatskoj usporediv sa žrtvom svih hrvatskih branitelja, a posebice onih iz grada heroja Vukovara. Stoga svima njima, izražavamo počast i vječnu zahvalnost."

 

Na obilježavanju su govorili i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania te predsjednik Matice Hrvatske Čakovec prof. dr. Stjepan Hranjec. U programu je sudjelovala Muška vokalna skupina "Zrinski" pjevačkog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća, te Mađarsko društvo izviđača "Zriny Miklos" iz Zagreba. Također, u gornjo-kuršanečkoj kapelici održana je i sveta misa.

 

{gallery}2013galerije/Studeni_2013/Kursaneclug{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content