Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

"Nadarena djeca" pred prepunim Centrom za kulturu

Datum objave: 17. studenoga 2013.

lustig nas

Prikazivanjem njemačkog filma "Nadarena djeca" u četvrtak je u čakovečkom Centru za kulturu održano edukacijsko jutro s Brankom Lustigom. Dvoranu su ispunili osmaši međimurskih osnovnih škola, a poslije projekcije Lustig je odgovarao pitanja i govorio o svojem životu.

 

Riječ je o projektu koji se održava već više godina, a koji za cilj ima promicanje tolerancije, čovjekoljublja, a kod djece i mladih prihvaćanje različitosti. Kako je rekao sam Lustig, stradanje europskih Židova u 2. svjetskom ratu, dogodilo se bez razloga te se Holkaust prema bilo kojoj manjinskoj skupini više ne smije dogoditi. Upravo se najmlađi moraju upoznati s mračnom stranom europske povijesti te naučiti da smo, bez obzira na razlike, svi dio društva, rekao je Lustig.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da su i u Međimurju Židovi ostavili veliki trag, posebice u počecima industrijskog razvoja, te je njihovim ubojstvom tijekom rata, naš kraj mnogo izgubio. Međimurje je uvijek bila tolerantna sredina, no učenici se stalno moraju educirati i prisjećati prošlosti kako se slične stvari ne bi ponovile.

 

Branko Lustig istaknuti je kulturni djelatnik, jedan je od dvojice Hrvata koji su dobili Oskara. Kao Židov preživio je Holokaust, a početkom rata iz Osijeka je pobjegao u Čakovec.

{gallery}2013galerije/Studeni_2013/Lustig{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content