Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Do 8. prosinca mogućnost dostave mišljenja na sadržaj strateške studije za Operativni program iz područja konkurentnosti i kohezije 2014.-2020.

Datum objave: 12. studenoga 2013.

vlada

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije započelo je postupak strateške procjene Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije 2014.-2020., a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, u kontekstu određivanja sadržaja strateške studije, potrajat će do 8. prosinca 2013.

 
Prema odluci Vlade Republike Hrvatske od 29. kolovoza 2013. o Operativnim programima za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020., utvrđena su tri Operativna programa: iz područja konkurentnosti i kohezije, iz područja učinkovitih ljudskih resursa, te iz područja tehničke pomoći.
 
Opći ciljevi koji se trebaju postići Operativnim programom iz područja konkurentnosti i kohezije su: ulaganja primarno u infrastrukturne investicije (u područjima prometa, energetike, zaštite okoliša, ICT-a) te potpore razvoju poduzetništva i istraživačkih djelatnosti.
 
Operativni program iz područja konkurentnosti i kohezije 2014.-2020. obuhvatit će aktivnosti iz deset tematskih ciljeva predviđenih Uredbom Europske komisije o Strukturnim instrumentima za razdoblje 2014.-2020.
 
1. Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija
2. Jačanje pristupa i korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija
3. Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika
4. Podrška približavanju prema ekonomiji utemeljenoj na niskim emisijama CO2 u svim sektorima
5. Promicanje prilagodbe klimatskim promjenama, prevencija te upravljanje rizicima
6. Zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa
7. Promicanje održivog prometa te uklanjanje uskih grla na ključnoj infrastrukturi prometne mreže
8. Promicanje održivog zapošljavanja i podrška mobilnosti radne snage
9. Promicanje socijalnog uključivanja i borba protiv siromaštva
10. Ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje

 

Financiranje Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije 2014.-2020. predviđeno je iz dva fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Predviđeni prostorni obuhvat Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije 2014.-2020. je cijelo područje Republike Hrvatske.

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaduženo je za pripremu Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije 
Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content