Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

2 tisuće i 100 eura za Regionalni centar za djecu s posebnim potrebama

Datum objave: 29. listopada 2013.

francuzi nas

Od 11. do 20. listopada izvođači na 16. danima hrvatske kulture u francuskom departmanu Aisne predstavila se Međimurska županija. Brojni izvođači predvođeni predsjednikom Zajednice HKUU Međimurske županije Dejanom Buvačem, osmisili su zanimljiv i vrlo posjećen program.

 

Kako su istaknuli na konferenciji za novinare održanoj ovog ponedjeljka, program je izveden u pet gradova po cijelom departmanu. Počeo se pripremati prije godinu i pol, a osim kulturne baštine poredstavljeni su i radovi čakovečke Škole animiranog filma te film o Međimurju, nastao u produkciji studija Dvije lije d.o.o. iz Čakovca.

 

Zamjenica župana Sandra Herman zahvalila se domaćinima na izuzetno toplom prijemo te je naglasila da smo u tom dijelu Francuske stekli nove prijatelje. O tome svjedoči i potpisana Povelja o prijateljstvu koja će biti temelj buduće kulturne, ali i gospodarske suradnje. Posebno se zahvalila i svim izvođačima zahvaljujući čijem trudu je predstavljanje Međimurske županije bilo više nego uspješno. Osim posjete i potpore našim izvođačima, župan i zamjenica iskoristili su posjet kako bi se susreli s našim veleposlanikom u Francuskoj te razgovarali o mogućnostima plasiranja naših proizvoda u toj zemlji.

 

Zamjenik predsjednika Generalnog savjeta departmana Aisne i predsjednik Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva Jean-Claude Dumont, koji je bio domaćin međimurskoj delegaciji, rekao je da su svi bili ugodno iznenađeni visokom kvalitetom prikazanog programa, te da je takvo predstavljanje naše županije postavilo odlične temelje za budući u suradnju.

 

Zanimljivo je da su se tijekom izvođenja programa prikupljali i dobrovoljni prilozi. Na taj način prikupljenih 2 tisuće i 100 eura Francuzi su odlučili donirati za potrebe izgradnje Regionalnog centra za djecu s posebnim potrebama koji će se uskoro početi graditi u Čakovcu. Ček je primila predsjednica Udruge za sindrom Down iz Čakovca Višnja Horvat.

 

U Francuskoj su nastupili članovi folklornog i tamburaškog ansambla KUU "Zvon" iz Male Subotice, vokalna skupina "Stridone" iz Štrigove, Zrinska Garda Čakovec i Nikolina Virgej Pintar. Inače, Dani hrvatske kulture u Francuskoj održavaju se već dva desetljeća i to upravo na inicijativu, g. Jean-Claudea Dumonta. Međimurska županija predstavila se na poziv Saše Štampara, Međimurca koji već dugi niz godina radi u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

 

{gallery}2013galerije/Listopad_2013/PressFra{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content