Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tradicionalne igračke za djecu iz čakovečke Vjeverice

Datum objave: 24. listopada 2013.

korijeni nas

Etnografski muzej iz Zagreba i zagrebački Radio Kaj provode projekt pod nazivom "Dajmo djeci korijene i krila". U sklopu njega po dječjim vrtićima u kajkavskom dijelu zemlje doniraju se tradicionalne hrvatske igračke, s ciljem da se djeca upoznaju s tradicijom izrade državnih igračaka ali i od propadanja očuva ovaj obrt.

 

U četvrtak je na red došla i Međimurska županija, odnosno Čakovec. Vesela karavana s igračkama zaustavila se u čakovečkom vrtiću "Vjeverica", gdje su igrače djeci zajedno predali župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

 

Župan Posavec tom je prilikom naglasio da je riječ o hvalevrijednoj akciji koja djeci približava tradicionalne igračke. Njihovo veselje dokaz je da je ovaj projekt pun pogodak Također, župan je pozdravio i nastojanja da se na ovaj način očuva narodna tradicija i zanat izrade drvenih igračaka.

 

Gradonačelnik Kovač rekao je da mu je drago što je i Čakovec na listi gradova u kojima se dijele igračke. Mališani iz vrtića "Vjeverica" sigurno su zadovoljni te će naredne dane provesti u igri s igračkama kakve dosad vjerojatno nisu vidjeli. Osmijeh koji će ostati na njihovom licu, dokaz je da ste iz uspjeli obradovati, a to je najvažnije, rekao je Kovač.

 

Osim donacije igračaka, održana je i predstava za djecu "Laboratorija zabave". Inače, projekt je osmislila i vodi Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, a projekt financijski podržavaju "Narodne novine". Kako su rekli, u Hrvatskoj ovakve igračke proizvodi još nekolicina obrtnika iz okolice Marije Bistrice.

 

 

{gallery}2013galerije/Listopad_2013/Korijeni{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content