Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od države očekujemo puno jer smo to zaslužili

Datum objave: 18. listopada 2013.

pusic nas

Međimurska županija ima mnogo pripremljenih projekata koji su spremni za kandidiranje prema europskim fondovima, a neki od njih su među najboljima u Hrvatskoj. Zbog toga Međimurje zaslužuje svu pomoć države kako bi se oni realizirali.

 

Naglasci su to s posjeta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova prof.dr. sc. Vesne Pusić Međimurskoj županiji koji je održan u četvrtak. Na sastanku s dužnosnicima Međimurske županije bilo je govora o suradnji s hrvatskom vladom ponajprije na podršci razvojnim i infrastrukturnim projektima, zatim o smanjenju duga županijskog proračuna, ali i o jačanju županija odnosno daljnjoj decentralizaciji Hrvatske.

 

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa službenim Zagrebom, ističući da se ona može dodatno poboljšati. Od države očekujemo puno jer smo to i zaslužili, rekao je župan Posavec, ponajprije zbog činjenica da planirani projekti znače pokretanje novog razvoja Međimurja, a time i cijele zemlje te zbog toga da je neke kao najbolje ocijenila i Europska komisija. Komentirajući najave novog regionalnog ustroja, međimurski je župan naglasio da Međimurje ima sve povijesne, kulturne, geografske i gospodarske predispozicije da bude posebna teritorijalna jedinica. Razvoj Hrvatske nije moguć bez jačanja regija, a upravo tu Međimurje vidi svoju šansu.

 

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da za projekte koji su joj prezentirani u Vladi znaju, te da je ovaj posjet u funkciji provjere u kojoj su oni fazi, odnosno dodatne pomoći Županiji kako bi se oni realizirali. Posebno je istaknula projekt revitalizacije prostora bivše vojarne u Čakovcu "Centar znanja", koji je među brojnima odabran kao hrvatski predstavnik za dobivanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva. S jedne strane to je odličan primjer da se kod nas rade kvalitetni i smisleni razvojni projekti, a s druge Međimurska županija je tu u podređenom položaju prema drugim sredinama, jer vojne nekretnine nije dobila besplatno. Na tome se radi, rekla je potpredsjednica Pusić, te najavila da će sve biti riješeno do kraja ove godine, naravno u korist Međimurske županije.

 

{gallery}2013galerije/Listopad_2013/Pusic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content