Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Strukovna iskaznica povećava profesionalnu mobilnost u EU

Datum objave: 14. listopada 2013.

European professional card
Izglasan je novi nacrt zakona, kojim bi se uvela nova Europska strukovna iskaznica, koja će olakšati doktorima, farmaceutima, medicinskim sestrama, arhitektima i drugim stručnjacima mobilnost u traženju posla po čitavoj EU.

 

Isto tako, zdravstvenim djelatnicima koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, bit će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU.
- Ove mjere olakšat će mobilnost stručnjaka, a staž će se priznati kao radno iskustvo - rekla je izvjestiteljica Bernadette Vergnaud (socijaldemokrati, Francuska).
Kako bi se potaknulo slobodno kretanje stručnjaka, uz osiguravanje učinkovitijeg i transparentnijeg i bržeg priznavanja kvalifikacija, potrebno je uvesti europsku strukovnu iskaznicu, kaže se u nacrtu zakona.

Sustav će se temeljiti na postojećem sustavu elektroničke razmjene informacija između država članica. To bi trebalo uštedjeti vrijeme i olakšati proces prepoznavanja. Stručnjaci bi zatražili od odgovorne službe u vlastitoj državi da pripremi i dogovori priznavanje kvalifikacija, a ne da podnositelji zahtjeva mora to tražiti od države od koje želi priznanje, kao što je to do sada bio slučaj.

Zdravstvenim djelatnicima, kao na primjer doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima, koji su podvrgnuti nekim disciplinskim mjerama ili su osuđeni za kazneno djelo, biti će zabranjeno obavljanje profesionalne djelatnosti u nekoj drugoj državi članici EU. Sve države članice EU trebaju biti obaviještene o takvim disciplinskim mjerama u roku od tri dana, kaže se u tekstu.

U EU postoji oko 800 reguliranih profesija, od kojih je njih sedam automatski priznato u svim drzavama članicama pod postojećom Direktivom za kvalifikacije (Professional Qualifications Directive). To su: doktori, zubari, medicinske sestre, farmaceuti, primalje, veterinari i arhitekti.

 

Izvor: Liderpress.hr

Foto: European Parliament / EuroparlTV

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content