Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Posavec: Hrvatska je u ratu pobijedila zahvaljujući jedinstvu i odlučnosti

Datum objave: 8. listopada 2013.

neovisnost nas

8. listopada jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, dan kad je Hrvatski sabor na svojoj sjednici održanoj u Ininoj zgradi u zagrebačkoj Šubićevoj ulici donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Tim činom Hrvatska je postala samostalna država.

 

Povodom državnog blagdana, u utorak je položen vijenac kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u čakovečkom Perivoju Zrinskih, a svijeće su zapaljene podno Spomen-zida poginulim i nestalim braniteljima postavljenog na vanjskom zidu knjižnice Nikola Zrinski u Čakovcu. Počast svim poginulima u Domovinskom ratu dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Policijske Uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Udruga civilnog društva te brojni građani.

 

U prigodnom obraćanju župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je od povijesne sjednice do danas Hrvatska prošla dug i težak put te da su tijekom Domovinskog rata mnogi naši sugrađani dali su svoj život. Unatoč svemu, nastavio je župan Posavec, Hrvatska je pobijedila. Pobijedila je zahvaljujući jedinstvu i odlučnosti naroda da živi u slobodnoj, demokratskoj i neovisnoj državi. Nikad ne smijemo zaboravljati naglašavati činjenicu da smo agresora porazili bez mrlje i to vlastitim snagama.

 

Dan neovisnosti prilika je da još jednom izrazimo zahvalnost svima onima koji su ne razmišljajući o opasnosti uzeli oružje u ruke i krenuli braniti zemlju. I mi Međimurci dali smo veliki doprinos oslobađanju i izgradnji naše domovine. Bili smo prvi u potpunosti oslobođen kraj u zemlji, a u Hrvatskoj smo prepoznatljivi i na gospodarskom, kulturnom, sportskom i mnogim drugim područjima., završio je Posavec.

 

Zajedničku molitvu predvodio je policijski kapela Ivica Horvat, a prije polaganja vijenca u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu održana je Sveta misa za domovinu.

 

{gallery}2013galerije/Listopad_2013/Neovisnost{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content