Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija aktivno traži ulagače

Datum objave: 4. listopada 2013.

Graz nas

Jesenski sajam u Grazu tradicionalna je manifestacija na kojoj se u glavnom štajerskom gradu predstavljaju tvrtke iz Austrije, ali i cijele Europe. Ove godine u sklopu Dana Hrvatske posebno se predstavila Međimurska županija. Organizator predstavljanja bila je Hrvatsko-austrijska trgovinska komora pod posebnim pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, a na sajmu se na prostoru Obrtniččke komore Sisačko – moslavačke županije predstavila i Hrvatska obrtnička komora – Županijska komora Čakovec.

 

Na Danu hrvatske kojije održan u četvrtak zainteresirani austrijski ulagači na licu mjesta su mogli čuti kakve su mogućnosti ulaganja u našu zemlju, koje su zapreke ali i pogodnosti koje potencijalni investitori mogu očekivati.

Prezentirana iskustva uglavnom su pozitivna, a lijepe stvari o Međimurskoj županiji mogle su se čuti od primjerice vlasnika tvrtke Te-pro Gottfrieda Michaela Vieltorfa koji je prije nepunih deset godina odlučio investirati u Sv. Martin na Muri. Sada tamo radi dvjestotinjak ljudi, a posebno je naglasio odličnu suradnju s lokalnim vlastima.

 

Što se tiče zapreka, austrijski investitori rekli su da kod nas ne postoji porezna sigurnost, odnosno da se porezne politike često mijenjaju što otežava planiranje investicije.

 

U 10-minutoj prezentaciji o prednostima ulaganja na području najsjevernijeg dijela Hrvatske govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Istaknuo je da brojni strani investitori kod nas dolaze zahvaljujući odličnom geografskom položaju, prometnoj povezanosti, najrazvijenijoj komunalnoj infrastrukturi u Hrvatskoj, opremljenim gospodarskim zonama te učinkovitoj administraciji. Međimursko gospodarstvo tradicionalno je okrenuto izvozu, posebice u zemlje članice Europske unije. Sad kad smo članica Europske unije te kad više neće biti graničnih kontrola prednosti Međimurja nad ostalim hrvatskim regijama bit će još izraženije. Svakog ulagača koji iskreno želi ulagati, dočekat ćemo otvorenih ruku, rekao je među ostalim župan Posavec.

 

Nazočnima su se obratili i veleposlanik RH u Austriji i predsjednik nj.e. Gordan Bakota i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. U ime resornog ministarstva planove Vlade za naredno razdoblje predstavila je pomoćnica ministra Zdenka Lončar.

Inače, od hrvatske samostalnosti do danas Austrija je najveći ulagač u Hrvatsku, sa gotovo 17 milijardi eura. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje oko 750 austrijskih tvrtki.

 

Sajam su posjetili i predstavnici obrtničke i gospodarske komore te međimurski obrtnici i poduzetnici.

 

{gallery}2013galerije/Listopad_2013/Graz{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content