Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Biciklijadom završen 3. Europski tjedan kretanja u Međimurskoj županiji

Datum objave: 25. rujna 2013.

61089 722385281108835 1157156796 n

Biciklijadom „Giro di Međimurje“, održanoj povodom Svjetskog dana bez automobila u nedjelju 22. rujna, završen je treći po redu Europski tjedan kretanja pod sloganom 'Za čisti zrak – na tebi je red! koji se već tradicionalno održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Međimurske županije, PU međimurske i Grada Čakovca.

Tijekom tjedna organizirane su različite aktivnosti posvećene promicanju održive mobilnosti kroz koje su građani Međimurja iskazali svoju ekološku osviještenost i čvrstu opredijeljenost uvođenju zdravih načina prijevoza u urbanim sredinama.

U ponedjeljak 16. rujna na sat vremena zatvorena je ulica Tome Masaryka u Čakovcu za vozila na motorni pogon s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i zagađenja bukom te osiguravanja više prostora za život, a ne za vožnju. Zatvorenom ulicom neometano su na biciklima, rolama i romobilima uživali učenici osnovnih škola. U srijedu 18. rujna održano je natjecanje „Sigurno i vješto u prometu“ za djecu prvih razreda osnovnih škola iz Čakovca, Ivanovca i Kuršanca na poligonu za pješake i vozače bicikala u Čakovcu.

Na središnjoj manifestaciji Europskog tjedna kretanja održanoj u petak, 20. rujna na Trgu Republike u Čakovcu svoj rad i aktivnosti predstavili su Policijska uprava međimurska, Hrvatski autoklub, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Međimurski savez sportske rekreacije "Sport za sve" i    Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec određivali su građanima šećer u kapilarnoj krvi, mjerili krvni tlak te indeks tjelesne mase, dok je Crveni križ Čakovec prikazao pokaznu vježbu pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi.

U cilju zaštite imovine, odnosno smanjenja broja krađa bicikala PU međimurska je provodila akciju evidentiranja bicikala i njihovih vlasnika. U sklopu akcije, dućan biciklističkom opremom Bike Box iz Čakovca obavljao je besplatni tehnički pregled registriranih bicikala sa svrhom povećane sigurnosti biciklista.

 
Građani su mogli vježbati aerobik u organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, isprobati simulator vožnje s naprednom tehnologijom virtualne stvarnosti na štandovima Policije, upoznati se s ekološkim električnim biciklom, bogatom biciklističkom opremom koju su predstavili dućani biciklističkom opremom Beciklin iz Čakovca i Huni Bike Shop iz Preloga te pogledati izložene SEGWAY uređaje.

U subotu, 21. rujna 2013. održana je ekološko-volonterska akcija uređenja okoliša stare hiže u Frkanovcu u organizaciji Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode i Volonterskog ureda Međimurja u sklopu nacionalne kampanje "Hrvatska volontira" i "Europskog tjedna kretanja" organiziraju.

Istog dana održan je 18. MEĐIMURSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE ŽENA pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec i Mjesnog odbora Donji Hrašćan u organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i Udruge žena Donji Hrašćan na sportskim terenima nogometnog kluba „Borac“ Donji Hrašćan. Sudionice su se natjecale u 6 sportskih disciplina i to: pikado, viseća kuglana, bacanje loptice u koš, tunel, vođenje lopte rukom i nogom.

Međimurci su iskoristili lijepo vrijeme u nedjelju 22. rujna i provozali svoje bicikle u velikom broju što se posebno vidi po broju sudionika „Međimurske ture“ koja je bila dio biciklijade „Giro di Međimurje“. U sklopu biciklijade bili su organizirani punktovi u Dekanovcu i Svetoj Mariji gdje su se sudionici mogli osvježiti i odmoriti, a u Svetoj Mariji i pojesti besplatni grah kojeg je pripremilo Društvo žena Sveta Marija u suradnji sa Stolnoteniskim klubom i Općinom Sveta Marija.

Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti

Aktivnosti koje potiču tjelesnu aktivnost nastavit će se i u listopadu, kada se po prvi puta obilježava Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti, na inicijativu Međunarodnog udruženja Sport i kultura (ISCA-International Sport and Culture Association). U obilježavanje Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti uključio se i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti pod motom „100 milijuna više Europljana aktivnih u sportu i tjelesnoj aktivnosti do 2020. godine“ obilježiti će se od 1. do 7. listopada 2013.

Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti pokrenut je sa željom da potakne pojedince, sportske organizacije, klubove, gradove i općine, institucije i cijelu zajednicu da u tjednu kretanja organiziraju što više atraktivnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti koje će okupiti što veći broj ljudi u programima koji već postoje ili u novim aktivnostima, kako bi se do 2020. godine dostigao cilj naveden u motu Tjedna kretanja.

Vodič  kroz aktivnosti  Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti u Međimurskoj županiji možete pronaći na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a više informacija o cijeloj kampanji te o aktivnostima iz svih zemalja dostupno je na www.moveweek.eu/Home.

 

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima i sponzorima na sudjelovanju i potpori u organizaciji Europskog tjedna kretanja u Međimurskoj županiji.

Galeriju fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content