Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje slavi činjenicu da smo bili prvi osobođeni dio Hrvatske

Datum objave: 19. rujna 2013.

oslobodjenje nas

Svetom misom u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole Biskupa te oolaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u četvrtak je započelo obilježavanje Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. Iako je karaula u Goričanu, kao posljednji vojni objekt koji je držala bivša JNA oslobođena 18. rujna, obilježavanje je zbog dolaska predsjednika RH dr. Ive Josipovića pomaknuta na 19.-ti.

 

Počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojne udruge građana kao i mnoge Međimurske i Međimurci. Molitvu kod Spomen zida poginulim i nestalim braniteljima vodio je gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Stanko Belobrajdić.

 

U auli Centra za kulturu Čakovec postavljen je dio izložbe Međimurje u Domovinskom ratu. Ona je premijerno prikazana prije dvije godine, a rezultat je višegodišnjeg prikupljanja građe iz tog razdoblja. Prema riječima ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec mr. Vladimira Kalšana, za nepunih mjesec dana izložba će postati dio stalnog postava Muzeja te na i na taj način svjedočiti o borbu Međimuraca za slobodu.

 

Nastavljajući praksu obilježavanja događaja odnosno građevina koje su igrale ulogu u tom vremenu, postavljena je spomen-ploča na bivšu karaulu na GP Goričan. Naime, to je bio posljednji oslobođeni vojni objekt, te je njegovim prelaskom u naše ruke Međimurje postalo prvi u potpunosti oslobođeni dio Hrvatske.

 

Govoreći na otvaranju, načelnik Općine Goričan Mario Moharić rekao je da je s područja ove općine u rat otišlo mnogo branitelja te da su ostaviti veliki trag u vojnim akcijama. I njima na spomen općina je zajedno sa županijom postavila spomen ploču. Goričan s objektom bivše karaule ima velike planove te je već prije nekoliko godina zatražila je njeno dodjeljivanje Općini kako bi se na tom mjestu uredili turistički i edukativni sadržaji.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da bez obzira kakva bila namjena ovog objekta, postavljena spomen ploča svima će zauvijek govoriti o međimurskom doprinosu oslobađanju Hrvatske i činjenici da smo bili prvi osobođeni dio domovine.

 

Proslava je nastavljena u poslijepodnevnim satima, Svečanom akademijom održanoj u čakovečkom Centru za kulturu. O tijeku ratnih operacija u Čakovcu i Međimurju govorio je zapovjednik blokade čakovečke vojarne Zdravko Holcinger.

 

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač pak je rekao da je prilikom oslobađanja vojnih objekata u Međimurju sudjelovalo mnogo Čakovčanaca. "Naši sugrađani kao vojnici i policajci sudjelovali su i u svim oslobodilačkim akcijama, te su često bili u prvim redovima ne razmišljajući o mogućoj pogibiji. Njihova žrtva i doprinos zabilježen je na mnogim spomen obilježjima postavljenim po gradu, što je dokaz da je Čakovec uvijek znao cijeniti svoje junake", rekao je Kovač.

 

Župan Posavec pak je naglasio da svi moramo biti ponosni na svoje junake, posebice one koji su omogućili da Međimurje bude oslobođeno na početku rata i bez ljudskih žrtava. "Nisam zadovoljan kako je to dosad bilo prezentirano na nacionalnoj razini,", rekao je Posavec te nastavio da želi da i mlađe generacije poput srednjoškolaca koji su prisustvovali akademiji znaju što se to dogodilo u rujnu 1991. godine.

"Danas vojarne u Čakovcu više nema, a na tom prostoru niče buduće obrazovno, industrijsko i istraživačko središte Međimurja. Mnogo novca uložili smo u taj prostor te smatramo i to ne samo mi, da je naš model iskorištavanja neperspektivnih vojnih objekata najbolji u Hrvatskoj.", rekao je Posavec te pozvao predsjednika da se svojim utjecajem založi da se ti prostori Međimurcima dodijele bez naknade.

 

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović rekao je da se međimurski doprinos oslobođenju Hrvatske cijeni te da svi možemo biti zahvalni onima koji su ne dvojeći o pogibiji uzeli oružje u ruke i otišli na ratišta. Danas su pred Hrvatskom drugi izazovi, no događaje iz 1991. godine ne smijemo zaboraviti, rekao je Josipović.

 

Publici u ispunjenoj dvorani Centra za kulturu prikazan je 19-minutni film napravljen od autentičnog materijala snimljenog tijekom rujna 1991. godine. U glazbenom dijelu programa nastupile su Svetomartinske "Grlice".

 

{gallery}2013galerije/Rujan_2013/Oslobodjenje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content