Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 20 godina Međimurske udruge München

Datum objave: 18. rujna 2013.

minhen nas

Međimurska udruga München obilježila je 20 godina svog uspješnog rada uz veliku svečanost održanu u kulturnom centru „Bürgerhaus Haar“. U izaslanstvu Međimurske županije bili su župan Matija Posavec, zamjenica Sandra Herman i zamjenik Zoran Vidović.

 

Kako je u prigodnom obraćanju na početku proslave rekao generalni konzul Republike Hrvatske u Muenchenu, nj.e. Petar Uzorinac, u Bavarskoj živi pedesetak tisuća Hrvata, dobro integriranih u društvo. „Vrlo je važno da se naši ljudi ovdje udružuju i dobro organiziraju. Međimurci ne zaboravljaju otkuda su došli te rado pomažu, što se vidjelo tijekom Domovinskog rata. U hrvatskoj zajednici u Njemačkoj uživaju veliki ugled te su vrijedni i cijenjeni“, naglasio je konzul.

 

Rad Udruge pohvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da su oni značajna poveznica Hrvatske, odnosno Međimurja s Njemačkom, točnije Bavarskom. "Drago mi je da se nastavlja tradicija rada Udruge koja je prije 20 godina osnovana iz humanitarnih pobuda", rekao je župan Posavec.

 

U programu nastupilo je tridesetak članova KUD-a „Kaštel“ iz Pribislavca koji su oduševili publiku međimurskim napjevima i prikazom starinskih običaja.

Inače, Udruga je u njemačkom gradu Münchenu registrirana pod nazivom "Heimatverein Medjimurje e.V." te je ujedno najstarija i najefikasnija udruga Hrvata koja djeluje u Bavarskoj, ali i najaktivnija međimurska udruga u Njemačkoj. Za vrijeme u Domovinskog rata u Hrvatskoj, Udruga je pomagala stanovnicima u Međimurju, a najviše čakovečkoj bolnici. Financiraju se isključivo od članarina koju prikuplja stotinjak obitelji. I danas, prema mogućnostima, pomažu potrebitim obiteljima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content