Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

100 dana obnašanja dužnosti

Datum objave: 18. rujna 2013.

100 dana nas

Prošlo je stotinu dana od kad je Matija Posavec sa suradnicima preuzeo upravljanje Međimurskom županijom. Tim povodom u srijedu je u prostorima Međimurske županije održana konferencija za novinare na kojoj su se županijski dužnosnici osvrnuli na proteklo razdoblje ali i govorili o planovima za budućnost.

 

Preuzimajući funkciju župana početkom lipnja nisam tražio 100 dana, već smo odmah počeli s radnom, rekao je uvodno župan Međimurske županije Matija Posavec. U tri mjeseca i osam dana napravljeni su pomaci i povučeni potezi u skladu s onim što smo najavljivali u predizbornoj kampanji, rekao je župan Posavec. Posebno je istaknuo da je minus županije smanjen sa 26.999.827,45 30. lipnja na 17.432.522,85 kuna 13. rujna 2013. godine. Smanjena je 10 posto osnovica plaća u Međimurskoj županiji i povezanim javnim ustanovama i tvrtkama, ukinuta je cipelarina, broj upravnih odjela smanjen je sa 9 na 5. Time su napravljene uštede do kraja godine od otprilike 550.000,00. Dio tog iznosa utrošen je na sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, koji je i ove školske godine, unatoč odluci Vlade, za srednjoškolce iz Međimurja besplatan.

 

Rebalansom je smanjen Proračun Međimurske županije za 2013. godinu, čime su napravljene uštede od 6 milijuna kuna, nastavio je Posavec i dodao da je preneseno vlasništvo nad prostorom bivše vojarne i poligona "Gmajna" te su skinuti uvjeti sa dijela zemljišta, a obveza gradnje skladišta za HV smanjena je sa 10 na tri.

 

U Međimursku županiju pristiglo 1.000.000,00 € bespovratnih sredstava,a ona idu Udrugama i školama za projekte u okviru natječaja IPA IV ''Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redovit obrazovni sustav'.

U obnovu školskih objekata tijekom ljeta uloženo cca 6 milijuna kuna, napravljene su studije predizvodljivosti za školske i objekte u kulturi te će krajem godine biti kandidirani na resorno ministarstvo. Završen je postupak prijave temeljem Zakon o nelegalno izgrađenim građevinama, dvostruko uvećana Naknada za prostore koje koriste objekti za proizvodnju električne energije, potpisan je Okvirni sporazum za radove redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta za razdoblje od 1. listopada 2013. godine do 30. rujna 2017. godine, vrijedan 60 milijuna kuna.

 

Potpisani su Ugovori o izradi projektne dokumentacije za prvu fazu projekta "Centar znanja", vrijedni 600.000,00 kuna, nakon nekoliko godina ponovno je uspostavljen jamstveni fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji, vrijedan 585.000,00 kuna. Županijska cesta Šenkovec – Banfi prekategorizirana je u državnu, pokrenut je projekt poticajne stanogradnje...

Posavec se posebno osvrnuo na svoje zamjenike istaknuvši da djeluju kao tim te da su i oni na sebe preuzeli dio rješavanja problema. Zamjenica Sandra Herman tako je zasužna što je rebalansom proračuna osigurano 200.000,00 kuna za potporu turističkim projektima te što se daje poticaj razvoju cikloturizma i eno-gastronomije kao strateških odrednica razvoja turizma. Zamjenica je govorila o projektima u školstvu, s posebnim osvrtom na podizanje pedagoškog standarda, pripremu projekata nadogradnje odgojno obrazovne infrastrukture te nastavku projekta predškole za pripadnike romske nacionalne manjine i produženog boravka.

 

Zamjenik župana Zoran Vidović aktivno se uključio u rješavanje problema lovišta Orešec, koje će, prema njegovim riječima, uskoro postati državno. Također, angažirao se i na slučaju klizišta u Gornjem Međimurju gdje uskoro kreće sanacija. Poljoprivrednicima su u cijelosti isplaćene subvencije za 2009. godinu te poticaju za ekološku proizvodnju za 2010. godinu.

Županija se uspješno promovirala na sajmu u Bjelovaru, a organiziran je i MESAP i 8. voćarski sajam u Donjem Kraljevcu.

 

Na konferenciji je govorio i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak koji se osvrnuo na rad Skupštine u proteklom razdoblju naglasivši da će na sljedećoj sjedinci biti ustrojena sva radna tijela i odbori, te najavio da će Skupština davati podršku dobrim projektima izvršne vlasti ali i biti njen korektiv.

 

Zamjenik predsjednika Skupštine Josip Grivec pak je rekao je za izuzetno zadovoljan dosad postignutim te pozvao dužnosnike da i dalje nastave tim tempom.

 

{gallery}2013galerije/Rujan_2013/100{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content