Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 447 godišnjica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog

Datum objave: 6. rujna 2013.

senkovec nas

Sedmog rujna 1566. godine prilikom proboja iz sigetske tvrđave zajedno sa suborcima poginuo je Nikola Zrinski. Tim povodom ispred Mauzoleja obitelji Zrinskih u Šenkovcu u organizaciji Zrinske garde Čakovec, održan je prigodni program.

 

Okupljenima su se obratili predsjednik Zrinske garde Čakovec, zamjenik načelnika Općine Šenkovec Vladimir Novak i župan Međimurske županije Matija Posavec. U prigodnom govoru prisjetio se uloge sigetske bitke za hrvatsku i europsku povijest, te naglasio značaj svih Zrinskih za nacionalnu povijest.

 

"Ne treba naravno posebno govoriti što za Međimurje znače Zrinski. Nikola Zrinski Sigetski, predstavlja simbol naše želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost. Čini mi se da cijela povijest obitelji Zrinski, od njihove herojske obrane srednje Europe, preko kulture i gospodarskog razvoja, zalaganja za hrvatsku samostalnost, pa sve do njihovog silaska s političke scene u vrtlogu politike većih i jačih sila, u stvari je kratko ispisana povijest Hrvatske. Upravo zato mi Međimurci stalno moramo isticati da smo pored županije prirodnih ljepota, vrijednih ljudi, vina, bogate povijesti ujedno i županija Zrinskih.", rekao je Posavec.

 

Ispred šenkovečke kapele Sv. Helene položeni su i vijenci. I ove godine obilježavanju obljetnice smrti nazočili su i gosti iz mađarskog Szigetvara. U prigodnom pogramu nastupili su učenici OŠ "Petar Zrinski" iz Šenkovca.

 

 

{gallery}2013galerije/Rujan_2013/Senkovec{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content