Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan kretanja u Međimurju

Datum objave: 5. rujna 2013.

ETK logo

Obavještavamo građane da se već tradicionalno od 16. do 22. rujna u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca i PU međimurske održava Europski tjedan kretanja pod sloganom 'Za čisti zrak – na tebi je red!'.

 

    Tom prigodom, sudjelujući u raznovrsnim događanjima kojima se promiče održiva mobilnost, milijuni Europljana pa tako i građani Međimurja, još će jednom iskazati svoju ekološku osviještenost i čvrstu opredijeljenost uvođenju zdravih načina prijevoza u urbanim sredinama.

 

    Aktivnosti posvećene obilježavanju 3. po redu izdanja Europskog tjedna kretanja u Međimurskoj županiji započinju u ponedjeljak 16. rujna s početkom u 9.00 sati  zatvaranjem ulice Tome Masaryka u Čakovcu za vozila na motorni pogon s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i zagađenja bukom te osiguranje više prostora za život, a ne za vožnju. Ulica zatvorena za promet biti će otvorena za sve vrste drugih alternativnih prijevoznih sredstava, pa će tako učenici osnovnih škola moći neometano uživati u vožnji biciklom, rolama, romobilima i dr.

 

    U utorak 17. rujna u 9.00 sati održat će se natjecanje „Sigurno i vješto u prometu“ za djecu prvih razreda osnovnih škola iz Čakovca, Ivanovca i Kuršanca na poligonu za pješake i vozače bicikla u Čakovcu u vožnji biciklom, rolama i romobilima.

 

    Središnja manifestacija obilježavanja Europskog tjedna kretanja održat će se u petak, 20. rujna na Trgu Republike u Čakovcu s početkom u 10.00 sati gdje će se građani moći kroz različite aktivnosti  informirati o alternativnim načinima kretanja.

 

    Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec određivati će građanima šećer u kapilarnoj krvi, mjeriti krvni tlak te indeks tjelesne mase, dok će Crveni križ Čakovec prikazati pokaznu vježbu pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi.

 

    U cilju zaštite imovine, odnosno smanjenja broja krađa bicikala PU međimurska će provoditi akciju evidentiranja bicikala i njihovih vlasnika. Prilikom prijave bicikla, podaci o vlasniku i biciklu uvode se u evidencije, a vlasnik dobiva naljepnicu za bicikl s natpisom "evidentiran" koja se lijepi na vidljivo mjesto na biciklu. U sklopu akcije, obavljati će se i besplatni tehnički pregledi registriranih bicikala sa svrhom povećane sigurnosti biciklista.

 

Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ organizira vježbanje za građane, aerobik, šetnju Perivojem Zrinskih, zumbu za mlađe.

 

    Na štandovima će biti predstavljen rad Policije i Hrvatskog autokluba gdje će građani moći isprobati simulator vožnje s naprednom tehnologijom virtualne stvarnosti, kao i rad Volonterskog ureda Međimurja, a zainteresirani će se moći upoznati i s ekološkim električnim biciklom, bogatom biciklističkom opremom i pogledati izložene SEGWAY uređaje.

 

    U subotu, 21. rujna 2013. Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode i Volonterski ured Međimurja u sklopu nacionalne kampanje "Hrvatska volontira" i "Europskog tjedna kretanja" organiziraju ekološko-volontersku akciju uređenja okoliša stare hiže u Frkanovcu. Nakon akcije uslijediti će druženje volontera i organizatora, a volonterima su organizatori osigurali prijevoz do Frkanovca, radne alate i osvježenja.

 

    Istog dana od 14.30 sati održava se 18. MEĐIMURSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE ŽENA pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec i Mjesnog odbora Donji Hrašćan u organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i Udruge žena Donji Hrašćan na sportskim terenima nogometnog kluba „Borac“ Donji Hrašćan. Sudionice će se natjecati u 6 sportskih disciplina i to: pikado, viseća kuglana, bacanje loptice u koš, tunel, vođenje lopte rukom i nogom.

 

    Povodom Svjetskog dana bez automobila u nedjelju, 22. rujna  Međimurska županija organizira biciklijadu „GIRO DI MEĐIMURJE“ otvorenu za sve građane. Pozivaju se svi biciklisti, rekreativci i profesionalci, koji posjeduju bicikl i dobru volju, da se pridruže. Uključiti se možete u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu u Međimurju bez startnine jer je cilj cijele akcije uključiti što veći broj biciklista i ukazati na potrebu smanjenja korištenja motornih vozila, uvođenja alternativnih načina prijevoza radi očuvanja čistoće zraka i zdravlja građana.

 

    U sklopu biciklijade biti će organizirani punktovi u Dekanovcu i Svetoj Mariji gdje će se sudionici moći osvježiti, a u Svetoj Mariji će se dijeliti i besplatni grah koji će pripremati Društvo žena Sveta Marija u suradnji sa Stolnoteniskim klubom i Općinom Sveta Marija. Popunjavanjem listića na navedenim punktovima, biciklisti mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti ulaznice za kupanje u Toplicama Sveti Martin, biciklističke kacige tvrtke Šestan Bush ili majice Europskog tjedna kretanja. Rezultati izvlačenja biti će objavljeni na Internet i Facebook stranicama Međimurske županije, a dobitnici će moći svoje nagrade podići u Međimurskoj županiji, Ruđera Boškovića 2 u Čakovcu.

 

    Isto tako tijekom Europskog tjedna kretanja Huni-bike-shop d.o.o. daje 25% popusta na gotovinsko plaćanje i 15% popusta na kartično plaćanje na bicikle iz njihovog asortimana.

    

   Biciklijadi će se priključiti i organizatori Europskog tjedna kretanja te predstavnici gradskih, županijskih i državnih institucija koji će se u 8.30 okupiti ispred zgrade županije te u 9.00 krenuti prema Malom Mihaljevcu. Više informacija o tehničkim detaljima biciklijade moći ćete uskoro pronaći na Internet stranici Međimurske županije www.medjimurska-zupanija.hr kao i na Facebook profilu  www.facebook.com/mzupanija.

 

    Isti dan vozi se i biciklistička utrka od Šenkovca do Vugrišinca pod nazivom „Međimurska tura“ koju organizira Biciklistički klub Puls. Za ovu utrku potrebno je uplatiti kotizaciju dok će okupljanje biti ispred Centra za kulturu u Čakovcu s početkom u 8.00 sati. Više o ovoj utrci na www.bk-puls.hr i www.ekocentar.net.

 

    Pozivaju se svi građani da se uključe u aktivnosti Europskog tjedna kretanja i na taj način pridonesu razvoju svijesti o potrebi kretanja u cilju očuvanja okoliša i zdravlja, s naglaskom na korištenje alternativnih načina kretanja.

 

    U slučaju lošeg vremena organizator zadržava pravo promjene programa.

{gallery}2013galerije/Rujan_2013/etk_plakat{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content