Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren 8. voćarski sajam

Datum objave: 30. kolovoza 2013.

Sajam nas
Zahvaljujući nekolicini entuzijasta prije osam godina u Donjem Kraljevcu pokrenut je voćarski sajam. Kontinuirano od 2006. godine sajam je rastao te je danas manifestacija koja na kojoj su zastupljeni svi hrvatski proizvođači jabuke.

 

Na otvorenju 8. voćarskog sajma održanom u dvorani OŠ Donji Kraljevec u petak, okupilo se 150 izlagača iz Hrvatske ali i inozemstva. U tri dana sajma osim prezentacije proizvoda, održat će se i niz predavanja, okruglih susreta i savjetovanja.

 

Kako je na otvaranju istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, uz Zrinske, vino i krumpir jabuka je sigurno jedan od simbola Međimurja. Međimurska županija uvijek je u okviru svojih mogućnosti vodila računa o poljoprivredi, a tako će biti i u budućnosti, rekao je župan i naglasio činjenicu da na žalost, i proizvodnja voća konkretno jabuka, dijeli sudbinu većeg dijela poljoprivredne proizvodnje. Neizvjesnost oko konačne cijene jabuke, koči daljnji razvoj ove grane jer se u našim trgovinama već u veljači ne može kupiti domaća jabuka, odnosno proizvodimo samo 40 posto vlastitih potreba. To je šteta, rekao je, jer imamo više nego konkurentnu kvalitetu, te mnogo neiskorištenih poljoprivrednih površina za podizanje novih nasada, rekao je Posavec. Čestitao je organizatorima što su u ova vremena uspjeli ovdje u Donjem Kraljevcu okupiti ovako velik broj izlagača i što imaju viziju daljnjeg razvoja ove manifestacije. Naglasio je i da u promociji našeg gospodarstva i razvoja poljoprivredne proizvodnje uvijek mogu računati na podršku i pomoć Međimurske županije.

 

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, rekao je da je Sajam rezultat rada nekolicine entuzijasta koji su gledajući slične manifestacije u okruženju došli na ideju organizirati nešto slično kod nas. Sajam se od onda konstantno razvijao te danas na njemu sudjeluju svi koji nešto znače u proizvodnji jabuka. Kako je naša zemlja ušla u Europsku uniju, našim voćarima otvaraju se brojne nove mogućnosti te će sljedeći deveti po redu biti u pravom smislu međunarodni.

 

Sajam je otvorila izaslanica ministra poljoprivrede, pomoćnica Davorka Hajduković. I ona je čestitala organizatorima što su u ova gospodarski teška vremena uspjeli organizirati ovakav sajam. Sajam će u svoji osam godina postojanja postao mjesto gdje se donosi svojevrsna platforma za politiku prema ovoj poljoprivrednoj grani. Iako danas na sajmu nije bilo ministra, obećala je da će u najskorije vrijeme organizirati sastanak na kojem bi se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina upoznao s aktualnostima u proizvodnji jabuka.

Ove godine izostala je tradicionalna objava otkupne cijene jabuke za ovu sezonu. Proizvođači tvrde da im cijena od 2,50 do 3,00 kune po kilogramu za ekstra klasu pokriva troškove proizvodnje, no ne vjeruju da će je uspjeti postići. Inače, u Međimurju se proizvede trećina hrvatske jabuke koja se u cijelosti plasira, dijelom kao industrijska, a dijelom kao konzumna.

 

Zanimljivo je da je dvorana ove godine ispunjena do posljednjeg mjesta, a slično je i sa izložbenim prostorom na otvorenom. Sajam je otvoren do nedjelje, a cijena ulaznice je 10 kuna.

{gallery}2013galerije/Kolovoz_2013/Sajam{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content