Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija partner na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu

Datum objave: 29. kolovoza 2013.

bjelovar nas

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam kroz dvadeset i jednu godinu postojanja razvio se i postao najveći gospodarski sajam u Republici Hrvatskoj, a ulaskom u Europsku uniju dobiva status europskog i ima svoje mjesto na listi europskih sajmova. No, započeo je kao međužupanijski i svake godine jesenska sajamska priredba imala je županiju partera.

 

Na ovogodišnjem, 21. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se održava od 6. do 8. rujna ta se tradicija nastavlja sa županijom s kojom je i počela - Međimurskom. Najavili su to župani Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije Damir Bajs i Matija Posavec na konferenciji za novinare, održanoj u sklopu posjeta izaslanstva Međimurske županije „Bjelovarskom sajmu“.

 

Prema riječima župana Posavca, partnerstvo na ovakvoj gospodarskoj manifestaciji za tu je Međimurje svojevrsna čast, jer je sajam važan poljoprivrednicima i obrtnicima koji u Gudovcu izlažu od samoga početka. Jedna trećina domaćinstava u Međimurskoj županiji, poljoprivredna su domaćinstva, razvijeno je malo i srednje poduzetništvo, posebno metalurgija koja zahvaljujući dobroj poslovnoj suradnji s nekoliko zemalja Europske unije, ostvaruje pozitivan izvozni saldo. „Bjelovarski sajam“ najbolji je primjer kako treba organizirati sajam i kako se može razvijati i imati budućnost kada su okolnosti nezahvalne – istaknuo je župan Posavec.

 

No, još je važnije u ovoj priči snažnije povezivanje regija odnosno županija, posebno sada, u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Države su toliko jake, koliko su jake njihove regije, i ako ćemo imati dovoljno znanja, pameti i sposobnosti da budemo uspješni na svojim razinama, onda će i naša država biti uspješna i moderna država, zaključio je župan Posavec.

To je i razlog, rekao je župan Damira Bajs, što su održana već dva susreta na kojima je dogovoren zajednički rad na razvoju konkretnih programa, posebno onih vezanih uz EU fondove. Bjelovarsko-bilogorska županija bit će domaćin sljedećeg susreta, koji se predviđa ubrzo nakon Jesenskog sajma.

 

Međimurska županija na svom izložbenom prostoru osigurala je besplatan nastup obrtnika i poduzetnika, a posebno ih veseli što će posjetiteljima imati priliku predstaviti bogatstvo kulturne, povijesne, gastronomske i turističke baštine Međimurske županije. Bit će to drugog dana sajma, u subotu 7. rujna.

 

Na 21. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu očekuje se oko 500 izlagača u gospodarskom dijelu, i i isto toliko u stočarskom na državnoj izložbi najkvalitetnije hrvatske stoke svih pasmina. Izložbena površina, najveća je do sada, a iznosi 25 tisuća četvornih metara.

 

Izaslanstvo Međimurske županije u kojemu su uz župana Matiju Posavca bili njegovi zamjenici Zoran Vidović i Sandra Herman, u pratnji domaćina župana Bajsa, njegova zamjenika Nevena Alića i direktora „Bjelovarskog sajma“ Zlatka Salaja obišli su i sajamski prostor.

 

 

{gallery}2013galerije/Kolovoz_2013/Bjelovar{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content