Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvostruko uvećanje hidrorente

Datum objave: 29. kolovoza 2013.

renta nas

Gradovi i općine koje se nalaze uz akumulacije hidrocentrala imaju pravo na naknadu za prostore koje koriste objekti za proizvodnju električne energije. Ona se isplaćuje se temeljem odluke Vlade RH, a o njezinoj visini u posljednje se vrijeme mnogo govorilo. No, Vlada je svojom odlukom od početka srpnja udvostručila iznos koji će općine i gradovi dobivati po toj osnovi.

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Međimurske županije u četvrtak, zahvaljujući inicijativi saborskog zastupnika Dragutina Glavine, koji je govorio o potrebi povećanja iznosi, ministarstvo gospodarstva je nakon opsežnih priprema ovaj iznos udvostručila. Kako je rekao savjetnik u ministarstvu gospodarstva Marijan Varga, ova odluka odnosi se na 50 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj među kojima su i gradovi Čakovec i Prelog te općine Orehovica, Nedelišće, Sveta Marija, Donji Vidovec i Donja Dubrava. Umjesto dosadašnjih 1,4 milijuna kuna oni će u svoje proračune dobiti 2,8 milijuna, dakle dvostruko.

 

Naime, određen je novi koeficijent koji vrijedi za sve proizvodne objekte, u iznosu od 1,5 posto od proizvodne cijene. To je 0,795 lipa po kWh proizvedene energije u prethodnom mjesecu. Dosad je taj koeficijent, prema odluci iz 1995. godine, iznosio 0,377 lipa za HE Varaždin i Dubrava, odnosno 0,385 lipa za HE Čakovec. HE Čakovec i HE Dubrava u 2012. godini proizvele su struju u vrijednosti većoj od 765 milijuna kuna.

Saborski zastupnik Dragutin Glavina istaknuo je da ova odluka znači mnogo za općine i gradove uz akumulacijska jezera, jer su štete koje trpe velike, a novac koji su dosad dobivale po toj osnovi bio nedostatan. Povećanje će omogućiti izradu razvojnih projekata posebice iz EU fondova za što sad neće trebati koristiti kreditna sredstva.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da iako u potpunosti nije zadovoljan iznosom, pozdravlja ovu odluku koja će povećati prohode naših JLS-a. Ekološke posljedice akumulacijskih jezera su velike, te treba mnogo uložiti kako bi se one ublažile, posebice zbog smanjenja razina podzemnih voda.

 

U proračun Čakovca za HE Čakovec u protekloj godini uplaćeno 378.674 kune, Nedelišća 116.515 kuna i Orehovice 72.822 kune. Za HE Dubrava najviše, 626.594 kune, kasirao je Grad Prelog, 175.000 kuna Općina Sveta Marija, i 29.143 kune Općina Donji Vidovec. Potrebno je ispraviti još neke nepravilnosti oko naknade, jer primjerice Grad Zagreb za elektrane toplane koje se nalaze na njegovom području dobiva 421.309,42 kune po hektaru, dok je za HE Čakovec to 1.144,28 kuna po hektaru, a HE Dubrava 763,13 kn/ha godišnje.

Treba napomenuti da je taj novac namjenski, te da se mora utrošiti za pripremu projekata energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, prostorno planske dokumentacije i strateške procjene utjecaja na okoliš za energetske projekte, pripremu energetske infrastrukture u poduzetničke zone i tehnološke parkove, projekte obnove zgrada u njihovom vlasništvu, projekte ili način pomoći kupcima na svom području.

{gallery}2013galerije/Kolovoz_2013/Renta{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content