Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Položen vijenac kod grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu

Datum objave: 23. kolovoza 2013.

grobiste nas

Polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća na grobištu "Sep" kod nasipa u Gornjem Hrašćanu, Međimurska županija je u petak obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Počast žrtvama odala su izaslanstva Međimurske županije, Općine Nedelišće, Udruge za obilježavanje grobišta Međimurske županije, Matice Hrvatske Čakovec te brojni građani.

 

Obraćajući se okupljenima, župan Međimurske županije Matija Posavec, rekao je da je naša zemlja iz 2. svjetskog rata izašla na strani pobjednika, no u preslagivanju političkih karata našla se sa socijalističke strane željezne zavjese. "Uvođenje novog sustava u hrvatskim je krajevima zapamćeno i po likvidacijama pripadnika poraženih vojski ali i civilnog stanovništva. Mnoga takva smaknuća provođena su bez suđenja, a stradalima se često i ne zna posljednje počivalište.

 

Iako je Međimurje u usporedbi s nekim drugim hrvatskim krajevima manje stradalo, i kod nas ima obitelji koje su u poraću ostale bez svojih najbližih i koje godinama nisu mogle dobiti nikakve informacije o njihovoj sudbini. Sve civilne žrtve ubijene bez suđenja, bez obzira na završetak teškog rata, ne mogu se opravdavati vojnim razlozima.

 

Dodao je i da želi da se na prošlosti uči, da se ne zaboravlja, ali i da se svi zajedno okrenemo budućnosti. Samo tako naša će se zemlja krenuti putem ubrzanog oporavka te prevladati podjele iz prošlosti koje nas često usporavaju i sprečavanju provođenja potrebnih promjena.", rekao je među ostalim, župan Posavec.

 

Na obilježavanju su govorili i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta MŽ Josip Kolarić. Zajednički molitvu predvodio je župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu vlč. Stjepan Markušić.

 

Inače, ovaj datum uzet je jer je 23. kolovoza 1939. godine potpisan "Pakt Ribbentrop-Molotov" između nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza. Kao Spomen-dan odredio ga je Europski parlament, te se obilježava od 2009. godine.

 

{gallery}2013galerije/Kolovoz_2013/Grobiste{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content