Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veliki uspjeh međimurskih poduzetnika u programu „Poduzetnički impuls“

Datum objave: 22. kolovoza 2013.

impuls

Bespovratne potpore na natječaju za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika", u sklopu programa "Poduzetnički impuls", dodijeljene su za 103 projekta, u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna, izvijestio je na konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Nakon Zagreba i Zagrebačke županije, najviše potpora je dodijeljeno za međimurske poduzetnike i to u ukupnom iznosu od 7.993.754,37 kn. Dokaz je to proaktivnog  pristupa naših poduzetnika i obrtnika kao i činjenici da su okrenuti razvoju i ulaganjima, pri čemu sve više koriste resurse i znanja koji im stoje na raspolaganju u potpornim organizacijama u županiji.

Na natječaj zatvoren 22. srpnja pristiglo je 414 prijava. Najniži iznos dodijeljene potpore je 250,7 tisuća kuna, a najviši 1,4 milijuna kuna. Prosječni iznos je 701 tisuća kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 50 i 85 posto.

Ministar Gordan Maras očekuje da će provedba projekata za koje su odobrene potpore rezultirati sa 1.001 novim radnim mjestom do kraja 2014. i to s 519 u ovoj i 482 u idućoj godini. Među očekivanim učincima je i povećanje prihoda korisnika potpora za 13,8%, a potpore bi, kako se očekuje, trebale utjecati i na stvaranje 83 nova proizvoda, usluge ili poslovna procesa te povećanje izvoza kod 82 korisnika. Maras ističe da je "Poduzetnički impuls" primjer Vladine politike napuštanja potpora čija se vrijednost mjerila u milijardama kuna, a koje nisu polučile rezultate.

 

"To je i poruka onima koji ovih dana traže potpore. Imate li konkurentni proizvod, država će vam pomoći, a ne za proizvodnju koja generira gubitke", rekao je Maras.

Prema broju potpora, kod proizvodnih djelatnosti na prvom mjestu je proizvodnja metala i proizvoda od metala s 19 potpora, ukupne vrijednosti 12,9 milijuna kuna. Sa 18 potpora i vrijednošću od 11,8 milijuna kuna slijedi proizvodnja elektronike, uređaja i opreme, a za drvnu industriju odobreno je 15 potpora, vrijednih ukupno 11,1 milijun kuna. Za projekte u proizvodnji proizvoda od gume i plastike odobreno je 11 potpora, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, a 10 potpora pripalo je prehrambenoj industriji, uz vrijednost od 6,7 milijuna kuna.

graf
Iz nekih županija nije stigla nijedna prijava, kao što su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska i Požeško-slavonska županija. Ministar Maras smatra da su u tim županijama zakazale potporne poduzetničke institucije, prije svih podružnice Hrvatske obrtničke i Hrvatske gospodarske komore. Komore su, po njegovim riječima, na začelju prema aktivnostima potpore poduzetnicima i obrtnicima, koji više koristi imaju od regionalnih razvojnih agencija i konzultanata. Stoga bi, naglašava, možda valjalo razmisliti o otvaranju mogućnosti poduzetnicima i obrtnicima da izaberu žele li financirati komore ili neke druge organizacije.

Dobitnici potpora iz Međimurske županije su:

 

- MIDI d.o.o.

- PANA d.o.o
- SOBOČAN INTERIJERI d.o.o.
- MTČ POZAMANTERIJA d.o.o.
- MURAPLAST d.o.o.
- TM d.o.o.
- SENKO d.o.o.
- MEDIA-SOFT d.o.o.
- CENTROMETAL d.o.o.
- REINOX d.o.o.
- NET d.o.o.

 

Izvor i fotografije: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=430

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content