Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Učitelji III. OŠ Čakovec sudjelovali na ljetnoj akademiji Vijeća Europe u Crnoj Gori

Datum objave: 20. kolovoza 2013.

P6260233

Temeljem dobro ocijenjenog rada u provedbi predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja u III. osnovnoj školi u Čakovcu, učitelji te škole pozvani su na 2. ljetnu akademiju koja je održana u Cetinju, Crna Gora od 21. do 29. lipnja 2013. u organizaciji Zavoda za školstvo Crne Gore i Vijeća Europe.

 

Građanski odgoj i obrazovanje koji će od 2014./2015. postati obavezni dio školskog obrazovnog sustava u svim školama se u školskoj godini 2012./2013. eksperimentalno provodio u svega 5 škola u Hrvatskoj, a među njima i u III. osnovnoj školi Čakovec.

Učenici, učitelji i stručna služba III. osnovne škole Građanski odgoj i obrazovanje provodili su prema svim oblicima koji se navode u Kurikulumu, međupredmetno, tj. integrirano u sve predmete i to od 1. do 8 . razreda, modularno tj. Modulom Projekt građanin u okviru izvannastavnih aktivnosti za učenike razredne i predmetne nastave te izborno. Izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje slušali su učenici 7. i 8. razreda.   

Tim za praćenje i vrednovanje provedbe predmeta oduševio se odličnim primjerima u nastavi i izvannastavnim aktivnostima te je zbog kvalitetne provedbe i zapaženih rezultata III. OŠ Čakovec pozvana je na Ljetnu akademiju Jugoistočne Europe - Živjeti ljudska prava.Tako su u Crnoj Gori provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja predstavili učitelji III. osnovne škole Tomica Hlapčić, Filip Car i Zdenka Novak. Veliku podršku u pripremi pružile su im kolege i savjetnica Nevenka Lončarić- Jelačić te ravnateljica Mirjana Friganović.

Osim rada svoje škole, naši predstavnici su na akademiji za sudionike iz jugoistočne Europe predstavljali i Čakovec, Međimurje te Hrvatsku. Zajedno s predstavnicima Slovenije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Turske, Albanije, Kosova, Srbije, Bugarske, Rumunjske i Crne Gore te uz vodstvo edukatora Vijeća Europe sudjelovali su u brojnim radionicama na kojima su kreirali i osmišljavali nova rješenja za nastavne procese usmjerene prema učeniku po metodi sudjelujućeg, iskustvenog učenja. Edukatori Vijeća Europe zamijetili su i pohvalili kvalitetne prijedloge čakovečkog tima. Kroz desetodnevnu edukaciju učitelji su obogatili svoju građansku kompetenciju i stekli nova znanja, vještine i sposobnosti. sve što su naučili prenijet će svojem kolektivu kako bi rad na provođenju Građanskog odgoja i obrazovanja bio još više usmjeren na aktivno uključivanje učenika u život i rad škole kao zajednice koja uči i priprema učenike za aktivne i odgovorne građane.

Zahvaljujući podršci župana g. Matije Posavca, pročelnice UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, gđe. Vesne Haluga te gradonačelnika Grada Čakovca g. Stjepana Kovača, osigurana je financijska potpora školi za sudjelovanje na međunarodnom skupu.

 

{gallery}2013galerije/Kolovoz_2013/ucitelji{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content