Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

50 tisuća kuna za suzbijanje ambrozije

Datum objave: 22. srpnja 2013.

alt

Međimurska županija će za potrebe uništavanja ambrozije na površinama koje su u županijskom vlasništvu ove godine utrošiti 50.000,00 kuna. Tim novcem platit će čupanije ambrozije dvjema udrugama, te tisak informativnog letka. Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u prostorima Županije.

Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović rekao je da je u prošlosti bilo kritika da Županija ne poduzima dovoljno aktivnosti kako bi se suzbio ovaj alergen broj 1. Iako je suzbijanje ambrozije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, mi možemo svojim djelovanjem potaknuti uništavanje i educirati javnost o štetnosti tog korova, rekao je zamjenik župana. Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom MŽ i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a MŽ tako će počupati ambroziju na bivšem vojnom poligonu "Gmajna".

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. med. Marina Payerl Pal predstavljajući program suzbijanja ove biljke, rekla je da prema nekim istraživanjima preko 20 posto Europljana alergično je na pelud ambrozije. Aktivnosti koje se provode moraju biti sinkronizirane i koordinirane, jer se biljke moraju uništavati na širem području kako bi bilo efekata.

Sanitarni inspektor u ZZJZ MŽ Marko Klemenčić naglasio je da pojedina biljka proizvodi  veliku količinu peludi, a samo 5 do 10 zrnaca kod osjetljivih može izazvati alergijske reakcije. Inače, svaka bilja nakon cvatnje proizvede oko 2 i pol tisuće sjemenki.

Ambroziju bi trebalo početi suzbijati već na proljeće, te će se akcije ubuduće planirati već od početka godine.  Inače, nakon konferencije, u Velikoj vijećnici održana je edukacija za komunalne redare te udruge koje će raditi na uništavanju ovog korova.

{gallery}2013galerije/Srpanj_2013/Ambrozija{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content