Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Informacija o zapošljavanju i radu hrvatskih državljana u Sloveniji nakon 1.7.2013

Datum objave: 15. srpnja 2013.

OBAVIJESTI_2011

Dana 29. lipnja 2013. na snagu stupio je Zakon o uspostavi prijelaznog razdoblja za zapošljavanje i rad državljana Republike Hrvatske u Republici Sloveniji nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju (Uradni list RS, št. 55/2013), koji definira kako se državljani Republike Hrvatske nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i dalje zapošljavaju i rade pod uvjetima definiranim propisima Republike Slovenije, koji uređuju zapošljavanje i rad državljana država koje nisu članice Europske unije, Evropskog ekonomskog prostora ili Švicarske konfederacije.

Sukladno time te na osnovi Zakona o zapošljavanju i radu stranaca (Uradni list RS, št. 26/2011; ZZDT-1) te poštujući europski pravni red na tom području navodimo osnovna praktička objašnjenja:

1. Državljanin Republike Hrvatske koji u Sloveniju dolazi zbog zapošljavanja ili rada kod poslodavca sa sjedištem u Republici Sloveniji

Za zapošljavanje ili rad u Republici Sloveniji potrebna je radna dozvolu. Uvjete za izdavanje pojedinačne vrste radne dozvole određuje Zakon o zapošljavanju i radu stranaca.

2. Državljanin Republike Hrvatske koji u Sloveniju dolazi prilikom samozapošljavanja

Za samozapošljavanje u Republici Sloveniji radna dozvola nije potrebna.

3. Državljanin Republike Hrvatske koji u Sloveniji već boravi na temelju dozvole za boravak radi zapošljavanja ili rada te ima valjanu radnu dozvolu s ograničenom vremenskom valjanošću

Za daljnje zapošljavanje ili rad potrebno je u zakonsko određenom roku još prije isteka valjanosti radne dozvole produžiti postojeću dozvolu ili zatražiti novu radnu dozvolu, sukladno s odredbama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.

Ako se nakon isteka valjanosti radne dozvole želite samozaposliti ne treba vam radna dozvola.

4. Državljanin Republike Hrvatske i istovremeno član obitelji slovenskog državljanina ili državljanina druge države članice EU, EGP ili Švicarske konfederacije

Za zapošljavanje, samozapošljavanje ili rad u Republici Sloveniji nije potrebna radna dozvola te imate slobodan pristup na slovensko tržište rada.

5. Državljanin Republike Hrvatske s pravom stalnog boravka u Republici Sloveniji

Za zapošljavanje, samozapošljavanje ili rad u Republici Sloveniji ne trebate radne dozvole te imate slobodan pristup na slovensko tržište rada.

6. Državljanin Republike Hrvatske i istovremeno stranac slovenskog podrijetla do trećeg koljena u ravnoj liniji

Za zapošljavanje, samozapošljavanje ili rad u Republici Sloveniji ne trebate radne dozvole te imate slobodan pristup na slovensko tržište rada.
 

7. Poduzeće sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje želi u Republici Sloveniji provoditi  usluge s upućenim radnicima

Za provođenje usluga ne trebate radne dozvole. Prije početka provođenja usluga na Zavodu RS za zapošljavanje trebate samo prijaviti početak provođenja  usluga na obrascu "TUJ-5A".

DRUGE INFORMACIJE:
Obrasce za podnošenje zahtjeva za izdaju radne dozvole, podatke te dokaze, na temelju kojih Zavod RS za zapošljavanje donosi odluke o izdavanju radnih dozvola, uređeni su u "Pravilniku o vlogah in dokazilih v zvezi z zaposlovanjem in delom tujcev ter o zaposlitvah tujcev, ki niso vezane na trg dela" (Uradni list RS, št. 45/2011), za dodatne informacije možete se obratiti na Zavod RS za zapošljavanje ili na Info točku za strance.

Ulazak i boravak u Republici Sloveniji uređeni su Zakonom o strancima (Uradni list RS, št. 50/2011, 57/2011 popr.; Ztuj-2). Za detaljnije informacije možete se obratiti na Ministarstvo unutrašnjih poslova ili upravnu jedinicu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content