Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova pučka pravobraniteljica Europske unije

Datum objave: 11. srpnja 2013.
pravobraniteljica1
Emily O'Reilly nova je pučka pravobraniteljica građana Europske unije kojoj se građani mogu obratiti tražeći da istraži slučajeve lošeg upravljanja EU institucijama, uključujući nedostatak transparentnosti te odbijanja pružanja  informacija ili dokumenata.

Emily O'Reilly prva je žena na toj dužnosti, a prije toga obavljala je posao irske povjerenice za informacije.

Jedna od glavnih zadaća europskog ombudsmana je upravo štititi pravo građana od loše, spore i nepravedne uprave pa on tako provodi istragu temeljem pritužbi, ali i vlastite inicijative, na loš rad administracije u institucijama i tijelima Europske unije. I to između ostalih, Europske komisije, Vijeća EU i Europskog parlamenta, ali i primjerice Europske medicinske agencije. Valja znati da u njezinoj nadležnosti s obzirom da imaju svoje zasebne sudske ovlasti, nisu Europski sud, Europski prvostupanjski sud i Sud za javne službe EU. Također, istragu ne može obavljati niti temeljem pritužbi protiv nacionalnih, regionalnih i lokalnih tijela (ministarstva, državni uredi i lokalna vijeća) zemalja članica, čak i kada se one odnose na pitanje EU.  Kao ni protiv poslovnih subjekata i fizičkih osoba ili aktivnosti nacionalnih sudova te pučkih pravobranitelja jer europski pučki pravobranitelj nije žalbeno tijelo za njihove odluke. No, dužana je učiniti sve što je u njezinoj moći i pomoći riješiti problem pa će predmet najčešće prenijeti na člana Europske mreže pučkih pravobranitelja ili građanima savjetovati da se sami obratite njenom članu. Mreža pučkih pravobranitelja osnovana je 1996. i uključuje sve nacionalne i regionalne pučke pravobranitelje u zemljama članicama EU, zemljama koje su podnijele prijavu za članstvo u EU, Norvešku i Island, kao i odbore za peticije u EU.

Više informacija o pučkoj pravobraniteljici možete pronaći na službenim stranicama europskog ombudsmana.


Izvor: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=6528&cHash=6016876d0f069e663a2887e80f84cb27

Slika: http://www.flickr.com/photos/european_parliament/sets/72157634194148098/show
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content