Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci brojnim događanjima obilježili ulazak naše zemlje u Europsku uniju

Datum objave: 1. srpnja 2013.

zupan_gorican1
Brojnim sadržajnim programima organiziranim diljem županije Međimurci su svečano obilježili ulazak naše zemlje u Europsku uniju. Svi programi koji su organizirani bili su više nego dobro posjećeni, a sam ulazak u mnogim je našim općinama i gradovima obilježen vatrometom.

Točno u ponoć na ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazu Goričan, u organizaciji Policijske uprave Međimurske svečano je otkrivena ploča s natpisom EU. Tim činom, ali i dizanjem europske zastave te sviranjem hrvatske i mađarske himne te Ode radosti, simbolično je obilježen ulazak 28. zemlje u EU.

Hrvatska je ovim činom završila dugački i težak put započet 1990. godine svojim osamostaljivanjem, a ulazak u društvo najboljih našoj zemlji otvara brojne šanse, rekao je u prigodnom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec. Na nama je da ih iskoristimo i od Međimurja i Hrvatske napravimo uspješnu priču.

Posebno je naglasio i činjenicu da je na središnjem programu održanom u Zagrebu sudjelovala i jedna naša gimnazijalka Tamara Korunek, koja je otpjevala međimursku pjesmu. Ta simbolika dodatno naglašava činjenicu da će "horvatski cvjetnjak" postati "europski cvjetnjak". Kao dio nacionalnog identiteta prezentirana i međimurska pjesma, što govori o našoj kulturi, tradiciji i identitetu.

Na svečanosti su govorili i načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić te njegove kolege iz Slovenije i Mađarske koji su nam zaželjeli iskrenu dobrodošlicu.

Točno u ponoć sve cestovne granične prijelaze prema Sloveniji i Mađarskoj napustili su carnici. Također, do ulaska naše zemlje u Schengenski režim, granična kontrola prema zemljama Unije obavljat će se na jednom mjestu a to će činiti policajci. U Goričanu ona će se nalaziti na našoj strani, a na prijelazima prema Sloveniji na slovenskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content