Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Javnom tribinom „Građanska Hrvatska u Europi građana“ završio Europski tjedan 2013.

Datum objave: 13. svibnja 2013.

eu_week_2013

U organizaciji Odsjeka za europske integracije Međimurske županije, Grada Preloga i Grada Murskog Središća od 6. do 11. svibnja 2013., obilježen je 13. EU tjedan u Međimurskoj županiji.

Obilježavanje EU tjedna 2013. započelo je u gradu Prelogu u ponedjeljak, 6. svibnja. U centru je od jutra bio postavljen štand s informativnim i promotivnim materijalima na kojem su  građani mogli dobiti sve informacije o Europskoj uniji i procesu ulaska Hrvatske u EU, a za zabavni dio programa pobrinuli su se mališani iz dječjeg vrtića „Fijolica“. Podijeljeni u više grupa, djeca su tematski svojim kostimima, likovnim radovima, plesom i pjesmom predstavila nekoliko zemalja članica EU, od Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, do Danske i Slovenije te svojom igrom i veseljem primamila i ostale građane da nam se pridruže u slavlju.

U utorak 7. svibnja u prostorijama Međimurske županije održana je 5. sjednica Dječjeg europskog parlamenta na kojoj su djeca dječjeg vrtića Dječja mašta kao EU parlamentarci pokazali svoje znanje o Europskoj uniji. Djeca su u razgovoru s Županom g. Ivanom Perhočem izrazila želju za više bicikala a manje automobila na međimurskim cestama.

8. svibnja je u Osnovnoj školi Petar Zrinski Šenkovec održano finale 11. EU KVIZA u kojem je sudjelovalo pet timova (OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće i OŠ Petar Zrinski Šenkovec). Učenici su pokazali izvrsno znanje iz područja povijesti, zemljopisa, država i institucija EU. Pobijedila je OŠ Nedelišće, drugo mjesto pripalo je OŠ Mursko Središće, a treće OŠ Strahoninec kojima su nagrade uručili Zamjenik župana g. Matija Posavec i načelnik općine Šenkovec g. Vladimir Novak.

Sam Dan Europe, 9. svibnja, bio je rezerviran za proslavu europskog rođendana na Trgu Republike u Čakovcu. Program se odvijao u prijepodnevnim satima, a kod informativnog štanda pridružila su nam se učenici III. Osnovne škole Čakovec i djeca iz dječjih vrtića Cipelica, Dječja mašta, Bambi i Smješko koja su svojim crtežima na temu EU i država članica ukrasila Trg.

U petak, 10. svibnja, obilježen je Dan Europe i u Murskom Središću promotivnim štandovima na glavnom trgu, igraonicama za djecu dječjih vrtića koja su crtala na temu Europske unije, a za prigodni zabavni program pobrinuli su se učenici Osnovne škole Mursko Središće i djeca Dječjih vrtića Maslačak i Dječja maštanja.

EU tjedan u Međimurskoj županiji završio je Javnom tribinom „Građanska Hrvatska u Europi građana“ koja se održala u subotu 11. svibnja 2013. godine u dvorani Scheier. Na tribini je gostovala Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova prof. dr.sc. Vesna Pusić. Ministrica Pusić upoznata je s radom i rezultatima na području europskih integracija Odsjeka za europske integracije, a potom su udruge, organizacije i institucije predstavile ministrici svoj rad, rezultate, ali i planove za budućnost. Ministrica Pusić održala je kratko predavanje o tome što nas kao Europske građane očekuje nakon 1. srpnja.

Zahvaljujemo se svima na podršci i suradnji u obilježavanju Europskog tjedna u našoj županiji!

{gallery}2013galerije/Svibanj_2013/eu_week{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content