Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završeno obilježavanje Dana Međimurske županije, Spomendana Hrvatskog sabora i 20-te obljetnice županije

Datum objave: 2. svibnja 2013.
Prijav10
Svečanošću povodom Dana Međimurske županije, Spomendana Hrvatskog sabora pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i 20-te obljetnice Međimurske županije Time  je završen program Dana Međimurske županije u Čakovcu koji je trajao od 19. travnja. No krenimo redom.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije počelo je u petak, 19. travnja akcijom "Plivanjem do svjetlosti" Lions kluba Zrinski iz Čakovca. Riječ je o akciji koja se provodi od 2006. godine, a po kojoj su čakovečki Lionsi postali šire prepoznatljivi. Ove godine prihod akcije bio je namijenjen Knjižnici i čitaonici "Nikola Zrinski" u Čakovcu za nabavu povećala za slijepe te za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec kojem će se kupiti peć za pečenje keramike.

Program se nastavio u četvrtak 25. travnja, konferencijom povodom 50 obljetnice zaštite prirode u Međimurskoj županiji. Naime, prije pola stoljeća zaštićena je platana u Nedelišću, čime je počela sustavna zaštita okoliša i prirodnih posebitosti i znamenitosti u Međimurju. Tom prilikom, organizator Javna ustanova za upravljanjem prirodnim vrijedostima na području Međimurske županije predstavila je knjigu "U početku bijaše stablo".

Tog dana u večernjim satima u čakovečkom Centru za kulturu održan je koncert Josipe Lisac. Ova naša proslavljena glazbena umjetnica već duže vrijeme nije nastupala u Čakovcu, a "glazbeni šmekeri" iz Međimurja imali su prilike uživati u pjesmama s njenog albuma Dnevnik jedne ljubavi.

U petak se u proslavu Dana Međimurske županije uključio i Učiteljski fakultet u Čakovcu, gdje su održani Drugi međimurski filološki dani. U Scheierovoj zgradi u Čakovcu pak je otvorena izložba Zrinski u Međimurju. Zanimljivo je da je riječ o stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec posvećenog Zrinskima, koji se trenutno zbog obnove urušenog stropa u dijelu palače ne može razgledati.

U petak su se u obilježavanje uključili i studenti Međimurskog veleučilišta svojim programom Ana Katarina Zrinski. Šetajući u povijesnim kostimima ulicama Čakovca uspjeli su Čakovčane i goste barem na tren vratiti stoljećima  prošlost. No, studenti su organizirali i kviz za učenike i studente na temu Zrinskih,  predstavili su barokne plesove, a u večernjim satima u Palači Zrinskih u Čakovcu održali su Zabavu na dvoru Zrinskih, manifestaciju kojom su dočarali običaje i protokol 16. i 17. stoljeća na velikaškim dvorovima. Ne treba zaboraviti da su Zrinski onda bili i hrvatski banovi što je Čakovec činilo hrvatskom prijestolnicom.


U večernjim satima u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa održan je nastup Pjevačkog zbora umirovljenika Čakovec, pod nazivom "Međimurje u pjesmi i stihu".


Subota prijepodne tradicionalno je rezervirana za program koji organizira Zrinska garda Čakovec. Ulice Čakovca preplavili su pripadnici 19 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske te pripadnici počasnog voda Hrvatske vojske. Kao posebna atrakcija tu je bio i bračni par porijeklom iz Japana koji pjeva u zboru koji u svom programu iz opere o Nikoli Šubiću Zrinskom izvodi ariju "U boj, u boj", kao i par iz Finske. Nakon mimohoda središtem Čakovca  i mise na čakovečkom Trgu Republike predan je prijavak županu Međimurske županije Ivanu Perhoču, te održan kraći prigram ispred spomenika "Oproštaj".

Paralelno s programom Zrinske garde, organizirana je i tradicionalana manifestacija "Kaj Međimurci  delaju dok nikaj ne delaju", u kojoj su prikazani tradicionalni međimurski proizvodi.

U jezeru Starog grada pak je organizirana također tradicionalna priprema lovačkog gulaša. Savez lovaca Međimurske županije pripremio je tisuću porcija koje su planule za nepuni sat.

Na Trgu Republike u organizaciji Studija suvremenog plesa "Teuta" iz Čakovca pak je održan program povodom Svjetskog dana plesa.

U nedjelju pak su se dužnosnici i svi štovatelji Zrinskih zaputili u Bečko Novo Mjesto, gdje je u organizaciji Zrinske garde Čakovec i Družbe Braće hrvatskog zmaja održano polaganje vijenaca pred grob gdje su do početka 20 stoljaća bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Ne možemo zaobići ni tradicionalni steličarski turnir koji je u organizaciji Streličarskog kluba "Katarina Zrinski" iz Čakovca održan u jezeru Starog grada, kao ni smotru koreografiranog folklora koja je održana u dvorani 2. osnovne škole u Čakovcu.

U ponedjeljak je održana podjela nagrada za natječaj na temu "Oproštaj koji je Matica Hrvatska ogranak Čakovec održala u dvorani Udruženja obrtnika Međimurja u Čakovcu. Riječ je akciji koja se tradicionalno održava, a kojoj je cilj poticanje pismenog izražavanja učenika na međimurskoj kajkavštini.

Povodom 20-te obljetnice Međimurske županije predstavljena je i knjiga Juraja Lajtmana "Međimurje u samostalnoj Hrvatskoj 1993.-2013.". Riječ je djelu koje objedinjeno prikazuje sve što je u protekla dva desetljeća napravljeno u Međimurju, od općina, gradova, županije, tvrtki, ustanova i institucija. Napravljen je ogroman posao, a pred čitateljima je djelo koje će se u narednom razdoblju često konzultirati.

Kruna ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije, kao i svake godine bila je Svečana sjednica. Ove godine održana je u Centru za kulturu Čakovec, a pored svih dužnosnika iz županije, općina i gradova, vijećnika Skupštine Međimurske županije, direktora javnih poduzeća, župana iz susjednih županija, svečanost je uveličao predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Sjednica je bila prigoda da se osvrnemo na sve što je napravljeno u proteklom razdoblju, ali  i da se prisjetimo uloge Zrinskih i Frankopana njihovom značaju za hrvatsku povijest. Povodom 20-te obljetnice Međimurske županije, župan je podijelio priznanja svim dosadašnjim županima i presjednicima Skupštine Međimurske županije. Naravno, podijeljena su i najviša županijska priznanja, Nagrade "Zrinski", kao i povelje Međimurske županije.

Program je završio tradicionalnim odlaskom u Zagreb gdje je održana smotra na Trgu Svetog Marka, mimohod središtem glavnog grada te misa za Zrinske i Frank
opane u zagrebačkoj katedrali.
GALERIJA:

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/becko_novo_mesto{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/kviz_srednja_studenti{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/matica_hrvatska_natjecaj{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/predstavljanje_knjige{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/sajam_cvjeca_prelog{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/sat_povijesti{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/smotra_folklora{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/strelicari{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/Subota{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/svjetski_dan_plesa{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/uciteljski{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/zabava_dvor_zrinski{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/zastita_prirode{/gallery}

{gallery}2013galerije/Travanj_2013/izlozba_zrinski_medjimurje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content