Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najavljen program obilježavanja Europskog tjedna u Međimurju

Datum objave: 26. travnja 2013.

eu2_maU petak 26. travnja 2013. u prostorijama Međimurske županije održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program obilježavanja Europskog tjedna 2013.


Međimurska županija - Odsjek za europske integracije obilježava Europski tjedan od 6. - 13. svibnja nizom različitih informativnih, edukativnih i zabavnih aktivnosti. Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe, te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

Zamjenik župana Matija Posavec naglasio je važnost informiranja građana, posebno najmlađih, sada kada Republika Hrvatska ulazi u Europsku Uniju i upravo zbog toga je ovogodišnji EU tjedan usmjeren na informiranje građana o Europskoj uniji i što nam članstvo donosi.

Pročelnica mr.sc. Vesna Haluga osvrnula se na činjenicu da je ovaj, 13. po redu EU tjedan posljednji u ovom obliku jer će se nakon ulaska i naše aktivnosti promijeniti. Budući da je 2013. proglašena Europskom godinom građana, aktivnosti smo usmjerili na podizanje  svijesti o pravima građana kao budućih građana Europske unije.


Program Europskog tjedna u Međimurskoj županiji:

6. svibnja, PONEDJELJAK

9.00 – 12.00  Dan Europe u Prelogu – ispred zgrade gradske uprave - Promotivni štandovi na glavnom trgu u Prelogu čiji će se građani također moći informirati o EU. Osim info štandova, biti će organizirano i igraonice za djecu dječjih vrtića koja će crtati na temu EU, te će biti izloženi stari zanati.


7. svibnja, UTORAK

9.30    DJEČJI EU PARLAMENT – velika vijećnica Međimurske županije - Djeca Dječjeg vrtića Dječja mašta kao zastupnici Dječjeg europskog parlamenta održati će svoju petu sjednicu. U sklopu ovog edukativnog i zabavnog događaja djeca predstavljaju svoje znanje o Europskoj uniji. Svrha projekta jest upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti.


8. svibnja,  SRIJEDA

11.00    Finale EU-KVIZ – Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec - Za učenike sedmih razreda osnovnih škola natjecanje u poznavanju tema vezanih za Europsku uniju, koje se ove godine održava 11. put. U finale su se plasirale najbolje škole u kvalifikacijama OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Prelog i OŠ Strahoninec.

9. svibnja, ČETVRTAK - DAN EUROPE

9.00-13.00  Dan Europe u Čakovcu - Na glavnom trgu biti će postavljen info-štand na kojima će se dijeliti promotivni materijali, a građani će moći postavljati pitanja o tome što ih očekuje u Europskoj uniji.

18.00    Ultimate European Pub Quiz u Stadium Bowling Centru u LUMINI - Varaždin - U suradnji s drugim županijama, održati će se Pub Quiz u kojem će svoje znanje o europskoj povijesti, kulturi, povijesti, sportu, zemljopisu odmjeriti ekipe iz nekoliko sjevernih županija RH. U sastavu ekipa biti će srednjoškolci, profesori, novinari, djelatnici županija te članovi ŽSEI-a. Kviz svake godine gostuje u drugoj županiji.

10. svibnja – PETAK

9.00 – 12.00   Dan Europe u Murskom Središću – glavni trg - Promotivni štand na glavnom trgu u Murskom Središću čiji će se građani također moći informirati o EU, a biti će im dostupni i promotivni materijali. Osim info štanda, biti će organizirane igraonice za djecu dječjih vrtića koja će crtati na temu EU.

13. svibnja – PONEDJELJAK

11.00 – 12.00    Javna tribina „Građanska Hrvatska kao nova članica EU – Europe građana“ – u dvorani Scheier, Matice Hrvatske 2 - Tribinu će moderirati mr.sc. Vesna Haluga, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i europske integracije, pozdravni govor – Matija Posavec, Zamjenik župana Međimurske županije, a predavanje će održati Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih  i europskih poslova prof.dr.sc. Vesna Pusić.
EU_TJEDAN_2013_Plakatm

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content