Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

HGK dodijelila Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama i pojedincima

Datum objave: 4. ožujka 2013.

kuna_2013 Foto izvor: HGK
„Ovo je već šesta godina trajanja ekonomske krize, no moramo znati da se problemi neće riješiti preko noći. U Hrvatskoj je već dugo vođena pogrešna ekonomska politika i nisu svi kolektivno krivi za krizu no svakako nam je potreban široki društveni konsenzus, danas kao nikada prije, kako bismo stvorili bolju budućnost“, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević u svom uvodom govoru na dodjeli dvadesetih po redu Zlatnih kuna u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja se održala 28. veljače. Posebno je naglasio kako moramo riješiti pitanje koncepta kuda i kamo Hrvatska ide. Podsjetio je na važnost otvoranja pitanja imigracijske politike te obrazovanja nacije i za kraj istaknuo kako Hrvatska nikada nije imala ovako povoljan međunarodno-politički položaj što svakako moramo iskoristiti.

Prisutnima se za kraj obratio predsjednik RH Ivo Josipović koji je čestitao nagrađenima u, kako je rekao „kristalnoj dvorani uspjeha“, a posebno je naglasio kako je teško biti uspješan u ovako teškom gospodarskom vremenu. „Slažem se s predsjednikom HGK, Nadanom Vidoševićem, kako je konsenzus na svim razinama, politički, gospodarski, društveni i svaki drugi prijeko potreban kako bismo pokrenuli toliko potrebni investicijski zamah“, zaključio je Josipović.

Hrvatska gospodarska komora kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva sa 161 godinu dugom tradicijom i ove godine s ponosom ističe najbolje primjere, za vrijedno priznanje Zlatna kuna, u želji da ih nagradi, ali i potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti.

Priznanje Zlatna kuna dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini još od osamostaljenja Hrvatske. Ideja o priznanju nastala je kao izraz težnji da gospodarstvo, tada tek osnovane demokratske i neovisne Republike Hrvatske, na samom početku postojanja poprimi osobine kune, simbola izdržljivosti, snalažljivosti, spretnosti te lukavosti, ali i blagostanja i plodnosti. Dipl. ing. arh. Željko Kovačić izradio je prve skice kipa Zlatne kune, a izrada modela kipa povjerena je istaknutom hrvatskom kiparu Želimiru Janešu. I ove se godine, već tradicionalno, „Zlatna kuna“ dodijelila trgovačkim društvima, bankama i osiguravajućim društvima te pojedincima za životno djelo i inovatorstvo.

U kategoriji velikih trgovačkih društva, ovogodišnji dobitnik Zlatne kune je AD PLASTIK d.d. iz Solina, u kategoriji srednjih trgovačkih društva KONČAR – MJERNI TRANSFORMATORI  d.d. iz Zagreba, u kategoriji malih trgovačkih društava ŠESTAN-BUSCH d.o.o. iz Preloga. Zlatnu kunu za najuspješniju banku osvojila je ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. iz Rijeke, a najboljim osiguravajućim društvom proglašeno je ALLIANZ ZAGREB d.d. iz Zagreba.

Zlatna kuna za životno djelo dodjeljuje se pojedincima čiji je rad pridonio hrvatskom gospodarstvu u cjelini, a ovogodišnja dobitnica je dr.sc. Alica Wertheimer Baletić, ekonomistica i članica Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu,  za izniman doprinos na znanstvenom razvoju demografije.

Dobitnici Zlatne kune za inovatorstvo su Bernarda Cecelja, vlasnica i generalna direktorica tvrtke Bernarda d.o.o., za inovaciju anatomski jastuk “Pospanko” koji je u potpunosti prilagođen anatomskim i biološkim potrebama spavača te osigurava optimalne mikroklimatske uvjete spavanja uz upotrebu materijala koji ne štete zdravlju te Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o. za „MUVO“, malo univerzalno vozilo za komunalno održavanje gradova, razvijeno i proizvedeno u Hrvatskoj koje je dizajnirano kao univerzalni nosač alata: od zimske opreme poput snježnih plugova, frezi i posipača, četki i spremnika za ljetno čišćenje ulica, kosilica, smetlarskog spremnika s kompaktorom, sve do spremnika i mlaznice za vatrogasnu službu ili hidrauličke podizne platforme za održavanje drveća i rasvjetnih tijela u gradovima.
Ovogodišnji dobitnici sredstava Zaklade  “Izvorno hrvatsko”, koju je HGK osnovala 1997. godine kako bi pružila potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova promidžba na domaćem i stranom tržištu su tvrtke Evolve d.o.o., Griffon vulture d.o.o.,  Ivković d.o.o., Lukač d.o.o. i Povratak d.o.o.

Tvrtka Evolve d.o.o. bavi se razvojem inovacija i novih proizvoda. „Mobilna kada za njegu teže pokretnih i nepokretnih bolesnika“ medicinsko je pomagalo za fizikalnu terapiju, odnosno za specijalne terapeutske i higijenske svrhe, a ujedno je i priručna kada koja služi za njegu bolesnika izravno na bolesničkom krevetu. Tvrtka Griffon vulture d.o.o. razvija projekt Karbonski bicikl. Cilj je izrada karbonskog bicikla s modulom za punjenje baterija velikog kapaciteta iz alternativnih izvora energije koji će moći autonomno prevaliti udaljenost od više stotina kilometara s jednim punjenjem baterija. To će biti moguće zahvaljujući fotonaponskim sustavima koji će biti ugrađeni na spomenuti modul i na taj način pretvarati solarnu energiju u pogonsku. Tvrtka Ivković d.o.o., voćarski centar, uz proizvodnju voćnih sadnica bavi se i proizvodnjom sto posto prirodnog soka od jabuka iz integrirane proizvodnje. „Tekuća jabuka Ivković“ je sok bez dodane vode, šećera, umjetnih sladila i drugih konzervansa koji se puni u „bag in box“ od 5 litara. Tvrtka Lukač d.o.o. proizvodi konzumna jaja te posjeduje vlastiti pogon za njihovu preradu. Riječ je o proizvodnji tekućih pasteriziranih jaja koja su mikrobiološki prihvatljivija od klasičnih jer u cijelosti udovoljavaju zdravstveno-higijenskim uvjetima. Gledano s tehnološkog i aspekta kvalitete tzv. melanž zbog svoje lake upotrebe i produženog roka trajanja ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Tvrtka Povratak d.o.o. bavi se proizvodnjom solnog cvijeta i morske soli u inovativnom sustavu vjetrosolane. Osnovna značajka toga sustava je otkloniti negativan utjecaj oborina u klasičnoj proizvodnji što produžava proizvodnu godinu na svih 365 dana te se na taj način proizvodnja povećava 10-15 puta.

Također su proglašeni i novi dobitnici prava uporabe znakova „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“. Znak „Hrvatska kvaliteta“ dodijeljen je proizvodima i linijama proizvoda: Med – Cvjetni, Bagrem, Kesten, Agro favorit d.o.o. iz Slatine; Marty, Tedy, Bery, Ceremonia i Smoking muška odijela, Kotka d.d. iz Krapine; Hrastov rezani furnir, Furnir otok d.o.o. iz Otoka; Teratekt: Teratekt Fleks i Teratekt Rapid – proširenje linije, Samoborka d.d.; Nexe crijep – Dioklecijan, Dilj d.o.o. iz Vinkovaca; Colafrez – Reciklirani asfalt, Cesta Varaždin d.d.; Colmix – Mješavina agregata za proizvodnju betona, Cesta Mineral d.o.o., Varaždin; Usluga stalnog i privremenog smještaja osoba s intelektualnim teškoćama, Centar za rehabilitaciju MIR, Kaštel Novi;. Znak “Hrvatska kvaliteta” nose natprosječno kvalitetni proizvodi proizvedeni na području Republike Hrvatske. Znak je priznanje proizvodu i proizvođaču i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodu koji zadovoljava najviše zahtjeve kvalitete.

Znak „Izvorno hrvatsko“ dodijeljen je proizvodima i linijama proizvoda: Traminac, vrhunsko vino, Iločki podrumi d.d., Ilok; Graševina, vrhunsko vino, Kutjevo d.d.; Škrlet, kvalitetno vino vinarije Mikša iz Repušnice; Škrlet, kvalitetno vino vinarije Miklaužić iz Popovače; Škrlet, kvalitetno vino vinarije Trdenić iz Siska; Silvanac zeleni – vrhunsko vino, Orahovački lješnjak te Šaran PP Orahovice Poljoprivrednog poduzeća Orahovica d.d.; Samoterm F, Samoborka d.d..  Znak “Izvorno hrvatsko” nose natprosječno kvalitetni proizvodi proizvedeni na području Republike Hrvatske koji su nast
ali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i  invencije. Znak “Hrvatska kvaliteta”  do sada je dobilo 225 proizvoda i 2 usluge, a znak “Izvorno hrvatsko” 123  proizvoda i 2 usluge, ukupno  348 proizvoda i 4 usluge.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora - http://www.hgk.hr/izdvojeno/zlatna-kuna-2012

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content