Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljena Županijska baza EU projekata

Datum objave: 27. veljače 2013.
presicaU prostorijama Međimurske županije 27. veljače 2013. predstavljena je Županijska baza EU projekata koju je izradio Upravni odjel za gospodarstvo, promet i europske integracije zbog potrebe sustavnog evidentiranja i praćenja velikog broja provedenih EU projekata u Međimurju.

Glavni ciljevi izrade baze projekata bili su ažurirati podatke o projektima koji su u Međimurskoj županiji provedeni i financirani sredstvima EU, dobiti uvid u mogućnosti financiranja projekata za potencijalne korisnike, te dobiti uvid u probleme i prepreke s kojima se korisnici suočavaju pri prijavi i implementaciji projekata.

Kako je istaknula pročelnica mr.sc. Vesna Haluga, baza je prvenstveno namijenjena svim postojećim i potencijalnim korisnicima sa svrhom da imaju na jednom mjestu pregled svih projekata s područja Međimurja te da mogu na jednostavan i brz način doći do informacija koje odgovaraju njihovim potrebama i koje im mogu biti korisne za pripremu za strukturne fondove. Viši stručni suradnik za europske integracije g. Darko Radanović, predstavio je bazu, sam proces izrade kao i rezultate prikupljenih podataka putem ankete.

Nakon faze prikupljanja podataka kojima je obuhvaćeno 170 organizacija, potencijalnih korisnika EU programa, kreirana je baza koja omogućava pregledan uvid u glavne informacije o projektima, zbirne podatke o broju projekata, ukupne vrijednosti financiranih projekata, iznose sufinanciranja Europske unije, a moguće je i sortirati projekte po pojedinom programu, području djelovanja te organizaciji itd.

Temeljem analize prikupljenih podataka, u Županijsku bazu EU projekata upisano je 148 projekta koji su provedeni u razdoblju od 2003. do 2012. godine, od kojih je njih 124 realiziranih dok su 24 projekta u tijeku. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi oko 53 milijuna eura dok je iznos sufinanciranja od EU oko 30,4 milijuna eura. Međutim, potrebno je napomenuti, da navedeni iznos ne predstavlja i ukupan iznos koji je dodijeljen partnerima iz Međimurja jer su oni mogli u većem ili manjem udjelu sufinanciranja participirati u projektima.

Projekti su provođeni su na svim područjima razvoja, a najzastupljeniji su projekti prekogranične suradnje u čijim je programima ukupno provedeno 76 projekta u razdoblju od 2005. do 2012. i to većim dijelom u prekograničnom programu s Republikom Mađarskom. Osim Županije i razvojnih agencija, prijavitelji su bile uglavnom općine i gradovi, razvojne agencije, institucije i tvrtke u vlasništvu Županije i gradova, udruge, škole, kulturno umjetnička društva, te ostale institucije.

Osim prikupljanja podataka za bazu, provedena je i anketa kojoj je cilj bio dobiti uvid u probleme i prepreke s kojima se susreću organizacije pri pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima EU. Prema rezultatima ankete više od polovice organizacija smatra da je proces same prijave i provedbe EU projekata uglavnom zahtjevan i složen proces, a posebno su izdvojili nedostatak financijskih sredstava i nedostatak ljudskih resursa za rad na projektima te komplicirane procedure.

Iako možemo reći da je povlačenje sredstava iz fondova EU-e relativno uspješno na razini Županije, nažalost neke organizacije još uvijek nedovoljno aktivno sudjeluju u korištenju EU programa unatoč mogućnostima koje su im dostupne za financiranje projekata putem fondova.

Radi učinkovitijeg planiranja i praćenja provedbe EU projekata, baza projekata je objavljena na Internet stranicama Međimurske županije i to na sljedećem linku (xls), a osim baze objavljena će biti i publikacija u kojoj su prikazani rezultati analize podataka kao i mnoge druge informacije za potencijalne korisnike. Tako su predstavljene politike Europske unije, dat je pregled procesa pripreme za strukturne fondove, te predstavljene procedure upravljanja programima.

Kako bi baza bila ažurna, ovim putem molimo sve korisnike koji su do sada provodili projekte ili bili partner u projektima koji su financirani sredstvima EU, a njihov projekt nije unesen u bazu ili su u međuvremenu započeli neke nove projekte ili ukoliko žele promijeniti ili dodati neke podatke o već upisanim projektima, da se jave Odsjeku za europske integracije na e-mail: eu.info@medjimurska-zupanija.hr.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content