Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

2013. Europska godina građana

Datum objave: 28. prosinca 2012.
hp_about_banner_en
Europska komisija odredila je 2013. za Europsku godinu građana, s ciljem podizanja svijesti o pravima u vezi s EU državljanstvom.

Dvadeset godina nakon uvođenja pojma europskog građanstva, 2013. godina će se usredotočiti na do sada učinjeno, ali i na ono što tek treba učiniti za građane kako bi se njihova prava ostvarila. Što su ljudi u Europi više upoznati sa svojim građanskim pravima, njihove odluke će biti utemeljenije. Informirani građani odgovornije shvaćaju svoju ulogu u europskom društvu, tj. žele sudjelovati na svim razinama kako bi ojačali demokraciju. Kako bi se to postiglo, tijekom godine organizirati će se mnogo aktivnosti i to ponajprije na lokalnoj razini, koje će objasniti ljudima kako mogu izravno ostvariti dobit zahvaljujući svojim pravima. Osim toga, potaknut će se i rasprava s građanima o tome što oni misle kako bi Europska unija trebala izgledati u budućnosti.

Stoga je i jedna od prvih aktivnosti u 2013. upravo debata građana koja će se održati 10. siječnja 2013. u Dublinu, istoga dana kada Irska preuzima predsjedavanje Vijećem Europe. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je sve Europljane na sudjelovanje u velikoj raspravi rekavši da je to šansa za sve građane da se direktno obrate EU političarima vezano o svojim pravima, u kakvoj Europi žele živjeti i koja su njihova očekivanja za Europsku uniju.

Debata je otvorena za sve i prenositi će se na internetu.

Pridružite se u veliku EU debatu i pobrinite se da Vaš glas čuje!

Više o debati i kako se uključiti pogledajte ovdje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content