Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanost povodom završetka Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti u Međimurju

Datum objave: 6. prosinca 2012.

foto_eu_nagrade
5. prosinca 2012. u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu održana je svečanost povodom završetka Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti te dodjele Županijske nagrade za volonterstvo.
 
Svečanost je otvorio g. Petar Novački, predsjednik skupštine Međimurske županije koji je s nazočnima podijelio svoje osobno iskustvo o aktivnom starenju čemu je prethodio nastup baka i djeda s unucima, polaznicima Dječjeg vrtića Dječja Mašta. Upravni odjel za gospodarstvo, promet i europske integracije Međimurske županije pokrenuo je inicijativu obilježavanja Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti u Međimurju te proveo razne aktivnosti koje je predstavila mr.sc. Vesna Haluga, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i europske integracije.

Tako je za djecu predškolske dobi raspisan likovni natječaj za najbolji rad na temu „Što sam naučio od djeda i bake?“. Prvu nagradu osvojila su djeca starije mješovite skupine Dječjeg vrtića Svete male Terezije iz Belice, starosti od 4-6 godina pod vodstvom odgajateljice gđe. Rajke Mihalić. Drugu nagradu osvojila su djeca mješovite skupine Dječjeg vrtića Srčeko iz Vratišinca, starosti 6 godina pod vodstvom odgajateljice gđe. Martine Pintarić dok su treću nagradu osvojila su djeca dječje skupine Mravići, starosti od 5-7 godina, Dječjeg vrtića Bambi iz Čakovca pod vodstvom odgajateljica gđe. Ivane Pečarko i gđe. Petre Valjda. Posebnom nagradom izvan konkurencije, Povjerenstvo je nagradilo i Leonoru Novinčak (5.g.), polaznicu odgojne skupine „Ovčice“ Dječjeg vrtića „Fijolica“ iz Peloga te njezinog djeda g. Zvonimira Dolenca za zajedničko djelo Ručice budućnosti.

Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost raspisala je natječaj "Škola prijatelj starijih – Lajkam starije" za najbolje i najkreativnije projekte s ciljem podsjećanja odraslih, ali i poduke najmlađih kako je poštivanje starijih, pomaganje i uvažanje različitosti istinska radost. Usklopu natječaja, nagradu je osvojila i Osnovna škola Draškovec, čiji su projekt predstavile učenice Paula Petrić, učenica 6. razreda i Tea Horvat, učenica 3. razreda.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola organiziran je literarni natječaj za najbolji rad na temu „Što sam naučio baku i djeda?“. Pravo sudjelovanja imali su učenici od 1. do 4. razreda svih osnovnih škola, a svoju priču o bakama i djedovima ispričali su nam u različitim vrstama literarnog rada. Prema odluci Povjerenstva prvu nagradu osvojio je Ruben Prstec, učenik 4. razreda OŠ Vladimira Nazora Pribislavec pod mentorstvom učiteljice gđe. Jasmine Ramušćak. Drugu nagradu osvojila je Klara Smolek, učenica 4. razreda OŠ Kotoriba pod mentorstvom učitelja g. Mladena Grubića dok je treću nagradu osvojila Nina Braniša, učenica 4. razreda OŠ Belica pod mentorstvom učiteljice gđe. Vesne Herman.

Povodom 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera, Volonterski ured Međimurja koji je otvoren prošle godine s ciljem stvaranja jednog centralnog mjesta u županiji za razvoj i promociju volonterstva predstavila je voditeljica ureda, gđica. Ana Mikulić.

Županijsku nagradu „Najvolonter“ za individualni volonterski doprinos razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području Međimurja predstavila je gđa. Melita Jambrović, viša stručna suradnica iz Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i europske integracije Međimurske županije.

Ova nagrada, po drugi put se dodjeljuje najboljem volonteru/volonterki u Međimurju, a kriteriji odabira bili su korist za organizatora volontiranja i korisnika volontiranja, kao i širu zajednicu, broj sati volontiranja, samoinicijativnost i posvećenost pri obavljanju volonterskih aktivnosti itd.

Temeljem navedenih kriterija Povjerenstvo za odabir dodijelilo je titulu Najvolonterke Međimurske županije u 2012. godini gđici Sarah Jalušić učenici Gimnazije Čakovec. Sarah aktivno volontira već 4 godine, a svoj volonterski doprinos dala je u mnogo projekata i akcija. Priznanja za izniman volonterski doprinos zajednici uručena su i svim ostalim nominiranim volonterima.

Čestitamo svima nagrađenima!

{gallery}2012galerije/Prosinac_2012/eu_nagradjeni{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content