Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Okrugli stol „Život bez ograničenja – preskočimo barijere“

Datum objave: 6. prosinca 2012.
glavna

U srijedu 3. 12. 2012. održan je okrugli stol na temu „Život bez ograničenja – preskočimo barijere“ koji je organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije i Međimurska županija, Upravni odjel za gospodarstvo, promet i europske integracije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Na samome početku, 30-tak sudionika/ica pozdravila je Marija Ciglar, predsjednica Saveza u ime organizatora i zahvalila svim sudionicima te naglasila potrebu za potporom nadležnih institucija da bi se ostvario zakon o sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom. Zamjenik župana Matija Posavec osvrnuo se na održanu prvu sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom koje postoji da bi pomoglo rješavati probleme i senzibilizirati širu javnost.


Na okruglome stolu koji se održao u velikoj vijećnici Međimurske županije sudjelovali su stručnjaci iz područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene skrbi i europskih integracija koji su ukazali na probleme i ograničenja s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik naglasila je probleme s kojima se susreću u svome radu, kao što su neadekvatan prostor Centra. Ines van Hoek iz Udruge slijepih govorila je o odgoju i obrazovanju slijepih osoba te njihovoj rehabilitaciji, dok je Zora Jurišaga, profesorica defektologije iz Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida primjerima pokazala da i djeca s fizičkim oštećenjima mogu uspješno biti integrirana u redovne obrazovne sustave uz program osobnih pomagača.

Uključivanje djece u redovni obrazovni sustav najvažnije je za stvaranje inkluzivnog društva. Iako se čine veliki napori na svim područjima ipak postoji potreba za dodatan rad na području predškolskog odgoja osoba s invaliditetom, osiguravanje boljih uvjeta i infrastrukture u obrazovnim institucijama za što je potrebno dodatno lobiranje mjerodavnih na nacionalnom nivou. Pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport mr.sc. Sonja Tošić-Grlač pozvala je sve udruge osoba s invaliditetom na suradnju i predložila sastanak na kojem bi se razmotrili njihovi problemi i pokušala naći rješenja.

Pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine dr.med. Lidija Bijelić naglasila je potrebu različitih profila stručnih timova na području zdravstvene zaštite, ali i više poticaja prema osobama s invaliditetom da koriste postojeće servise. Pročelnica je najavila sastanak udruga s invaliditetom i Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine kako bi se na konkretnim potrebama počelo raditi zajedno.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom je problem s kojim se potrebno svakodnevno baviti dok se ne riješi, naglasio je Vladimir Zebec iz HZZ-a područne službe Čakovec. Vezano za temu zapošljavanja Teo Petričević iz Autonomnog centra dobrim primjerima pokazao je da postoje mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Problem koji se javlja kod zapošljavanja osoba s invaliditetom je nedostatak volje i želje za uključivanjem tih osoba u sam radni proces, te je potrebno raditi na njihovoj motivaciji i nadogradnji postojećeg znanja i vještina. Isto tako, potrebno je jačati kapacitete svih dionika, od pojedinaca, udruga, osoba s invaliditetom, institucija do jedinica lokalne samouprave.

Pročelnica UO za gospodarstvo, promet i europske integracije mr.sc. Vesna Haluga upoznala je sudionike s mogućnostima koje očekuju osobe s invaliditetom nakon ulaska Hrvatske u EU i s fondovima koje će moći koristiti udruge osoba s invaliditetom.

Na kraju, naglašena je važna uloga udruga u sljedećoj Europskoj godini građana, kako bi i osobe s invaliditetom postali aktivni i ravnopravni građani. Poruka okruglog stola bila je „Zajedno smo jači“, a bio je ovo dobar temelj za uvid u probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću te što se može učiniti kako bi ih uklonili. Okrugli stol je isto tako dao dosta dobre ideje za buduće ovakve aktivnosti.
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content