Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započeo Europski tjedan kretanja

Datum objave: 17. rujna 2012.
ETK_logo
Program obilježavanja Europskog tjedna kretanja u Međimurju  od 16. do 22. rujna, čija je ovogodišnja tema „Kretanje u pravom smjeru“, predstavio je u petak 14. rujna 2012. zamjenik župana g. Matija Posavec, zajedno sa suradnicima mr.sc. Vesnom Haluga, pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i europske integracije i g. Darkom Radanovićem iz Odsjeka za europske integracije.



Manifestacija Europskog tjedna kretanja obilježava se od 2002. godine u više od 2.000 gradova diljem Europe s ciljem poticanja građana na korištenje drugih načina kretanja u gradskom prometu – pješačenja, biciklizma ili javnog prijevoza kao alternative osobnom automobilu. Promocijom aktivnog putovanja pokušavamo riješiti pitanje tjelesne neaktivnosti, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, te istovremeno poboljšali fizičko i mentalno zdravlje građana. Zdravlje i održivo kretanje treba naglašavati kao kombinaciju koja jasno poboljšava kakvoću života u gradovima, pomažući da se smanji onečišćenje zraka, zagađenje bukom, prometne nezgode i zagušenja te da se osigura više prostora za život. Presice08

Ovogodišnji program započinje u utorak 18. rujna s početkom u 18.00 sati sa predavanjem na temu Zdrava prehrana. Predavač će biti dr. Branko Vrčić, a predavanje će biti održano u zgradi sindikata (Trg Republike 1) u Čakovcu i otvoreno je za sve građane.

U srijedu, 19. rujna 2012. na Trgu Republike u Čakovcu održati će se središnja manifestacija obilježavanja Europskog tjedna kretanja koji organizira Međimurska županija u suradnji s Policijskom upravom međimurskom i Gradom Čakovcem. Program započinje u 9.00 sati zatvaranjem ulice Tome Masaryka za sva vozila na motorni pogon kako bi se smanjila buka i onečišćenje zraka. Ulični prostor biti će iskorišten za natjecanja djece u vožnji biciklima, rolama i romobilima za učenike petih razreda.

Istovremeno će se na Trgu odvijati bogat program sa svrhom osvješćivanja građana o potrebi korištenja alternativnih načina kretanja te o korisnosti istih za naše zdravlje. Tako će građani moći izmjeriti krvni tlak, šećer te savjetovati se o pravilnoj prehrani na štandu Zavoda za javno zdravstvo. Najmlađi će moći uživati u vožnji biciklima, natjecati se u nagradnim igrama te isprobati simulator vožnje s naprednom tehnologijom virtualne stvarnosti. Svoj aktivni duh pokazati će i korisnici Doma za starije i nemoćne koji će pod sloganom „Mladi i moćni“ vježbati aerobik, a pozvani su i svi građani da im se pridruže.

Na štandovima će biti predstavljen rad Policije i Hrvatskog autokluba, a zainteresirani će se moći upoznati i s ekološkim električnim automobilom namijenjenog gradskoj vožnji te s hibridnim automobilom za potrebe većih udaljenosti. Više o akcijama Policijske uprave međimurske i natjecanju „Sigurno i vješto u prometu“ novinare je upoznala gđa. Irena Brnović, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu. Natjecanje će se održati u petak 21. rujna s početkom u 10.00 sati, na poligonu Poligona za osposobljavanje djece u prometu. Isti dan s početkom u 13.00 organizirana je i biciklijada županijskih i gradskih djelatnika, a biciklijada je otvorena i za sve zainteresirane građane.

Sudeći po odazivu građana sve je više onih koji žele nešto promijeniti zbog vlastitog zdravlja i općenito zbog podizanja kvalitete življenja u svojem okruženju što nam je dodatni poticaj za organizaciju sličnih akcija i u budućnosti.

Ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže u akcijama i krenu u pravom smjeru!

{gallery}2012galerije/Rujan_2012/eu_plakat{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content