Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren 7. međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

Datum objave: 3. rujna 2012.
sajam31m
Prigodnom svečanošću u petak je u Donjem Kraljevcu otvoren 7. međunarodni voćarski sajam. 150 izlagača iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja od petka do nedjelje u školskoj sportskoj dvorani, sudjelovat će u manifestaciji koja tradicionalno prezentira ono najbolje što u proizvodnji jabuka Hrvatska ima.

Osim samog sajma, organizirano je i mnoštvo predavanja, izložbi i okruglih stolova, a posjetitelji mogu razgledati i strojeve za proizvodnju, preradu i zaštitu voća, sisteme za skladištenje i čuvanje voća, sisteme za obranu od tuče i sustave navodnjavanja.
Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je došao u pratnji svoje zamjenice Snježane Španjol. Osim prezentiranja mjera koje vlada poduzima za očuvanje i povećanje poljoprivredne proizvodnje, ministar je obznanio i cijenu jabuke iz ovogodišnjeg uroda.

Otkupna cijena ovogodišnjeg uroda jabuka prve klase bit će 3,5 kuna za kilogram, a industrijske jabuke 1,20 kuna. Država će konzumne jabuke sufinancirati jednom kunom po kilogramu, a industrijsku jabuku sa 0,55 lipa, za što je u proračunu osigurano 38 milijuna kuna. Određene su kvote od 30.000 tona konzumnih jabuka i 15.000 tona jabuka za industrijsku preradu.
Osim jabuka,  Ministarstvo poljoprivrede ove godine subvencionirati će i troškove otkupa i skladištenja mandarina, a za to će u proračunu za 2013. godinu biti osigurano  86 milijuna kuna.

Sajam se za posjetitelje zatvara u nedjelju, a otvoren je svaki dan od 10 do 18 sati.

{gallery}2012galerije/Kolovoz_2012/Vocarski_sajam{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content