Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europska oznaka za organsku hranu

Datum objave: 20. kolovoza 2012.

organic_logoOznaka (na slici) se sada mora nalaziti na svoj pakiranoj organskoj hrani, nakon što je 1. srpnja završilo dvogodišnje prijelazno razdoblje. Prisutnost oznake znači da proizvođači hrane – i poljoprivrednici od kojih su dobili sastojke – udovoljavaju strogim europskim pravilima za organsku hranu i piće. Cilj je tih pravila i oznake promicanje organskih poljoprivrednika, njihove brige za zemlju, bioraznolikosti i visokih standarda zaštite životinja.

Kad na ambalaži vidite oznaku „lista“ EU-a, možete biti sigurni da kupujete organsku hranu i piće. To tržište posljednjih godina raste. Oko 2 posto hrane koju kupuju potrošači u EU ima potvrdu da je organska. Oko 200.000 farmi u EU ima certifikat za proizvodnju organske hrane. Od 1. kolovoza, nova pravila o organskom vinu postat će zakon. EU je u veljači potpisao sporazum s SAD-om o međusobnom priznavanju organskih proizvoda. Sporazum će smanjiti papirologiju za izvoznike.

Kad stavljaju oznaku koji označava organsku hranu, proizvođači na naljepnici moraju navesti referentni broj tijela koje je izdalo potvrdu i imena proizvođača, prerađivača ili distributera koji je zadnji manipulirao proizvodom. Uz logo EU-a mogu se koristiti i nacionalne oznake za organsku hranu.

Oznaka i dalje ostaje neobavezna na nepakiranim i uvoznim proizvodima. Da bi se organski proizvodi mogli uvoziti iz neke zemlje, EU mora utvrditi da pravila o organskoj hrani i tijela koja izdaju potvrde u toj zemlji zadovoljavaju standarde EU-a prije nego se organski proizvodi iz te zemlje mogu uvesti ovamo.

Opći podaci

U organskom uzgoju stavlja se naglasak na zaštitu okoliša i dobrobit životinja. Poljoprivrednici moraju izbjegavati ili drastično smanjiti upotrebu sintetičkih kemikalija poput umjetnih gnojiva, pesticida, aditiva i lijekova.

Hrana se može zvati organskom samo ako je organsko najmanje 95 posto njezinih poljoprivrednih sastojaka. Zabranjena je upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) i proizvoda proizvedenih iz GMO-a.

Više o organskom uzgoju hrane u EU...

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content