Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u Međimurju štete od suše

Datum objave: 17. kolovoza 2012.
Župan Međimurske županije Ivan Perhoč u četvrtak je uputio požurnicu općinama i gradovima da na teren upute povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Naime, zbog manjka oborina tijekom proteklih mjeseci, poljoprivredni proizvođači trpe štete na poljoprivrednim kulturama, a kako su slavonske županije već proglasile elementarnu nepogodu sušu – za očekivati je da će suša i kod nas ostaviti posljedice.
Propisana procedura je takva da nakon prijave neposrednog proizvođača,  na teren najprije izlaze općinske i gradske komisije za procjenu šteta, koje stanje prijavljuju Županijskom povjerenstvu. Ona nakon uvida u stanje na terenu predlažu županu proglašenje elementarne nepogode te obavještavaju Državno povjerenstvo. Tek nakon što budu ispunjeni svi ovi uvjeti, mogu se početi prijavljivati konkretne štete te u konačnici djelomično obeštetiti pogođeni poljoprivrednici.
Prema Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, pod početkom elementarne nepogode smatra se dan kada je nepogoda nastala, a ako je nastajala u duljem razdoblju (suša, mraz, poplava), kao početak nepogode uzima se dan proglašenja elementarne nepogode.
susa_nas
Župan Međimurske županije Ivan Perhoč u četvrtak je uputio požurnicu općinama i gradovima da na teren upute povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. 
Naime, zbog manjka oborina tijekom proteklih mjeseci, poljoprivredni proizvođači trpe štete na poljoprivrednim kulturama, a kako su slavonske županije već proglasile elementarnu nepogodu sušu – za očekivati je da će suša i kod nas ostaviti posljedice. Propisana procedura je takva da nakon prijave neposrednog proizvođača,  na teren najprije izlaze općinske i gradske komisije za procjenu šteta, koje stanje prijavljuju Županijskom povjerenstvu. Ona nakon uvida u stanje na terenu predlažu županu proglašenje elementarne nepogode te obavještavaju Državno povjerenstvo. 

Tek nakon što budu ispunjeni svi ovi uvjeti, mogu se početi prijavljivati konkretne štete te u konačnici djelomično obeštetiti pogođeni poljoprivrednici. 

Prema Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, pod početkom elementarne nepogode smatra se dan kada je nepogoda nastala, a ako je nastajala u duljem razdoblju (suša, mraz, poplava), kao početak nepogode uzima se dan proglašenja elementarne nepogode.
Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content