Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I međimurski Romi na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta

Datum objave: 7. kolovoza 2012.

jasenovac_nas
U četvrtak, 02. kolovoza na romskom groblju Uštica u Jasenovcu, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Među brojnim uzvanicima, na obilježavanje je otišlo i 50 Roma iz Međimurske županije te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i  nacionalne manjine Međimurske županije Lidija Bijelić.

Naime, ovaj se dan obilježava kao sjećanje na 02. kolovoza 1944. godine kad je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwicz. To su inicirale romske organizacije, a prihvatilo Vijeće Europe, iz razloga što stradanje Roma u 2. svjetskom ratu nije u dovoljnoj mjeri poznato. Prema procjenama od 1939. do 1945. godine poginulo je oko pola milijuna Roma, no točan broj nikad neće biti utvrđen.

U govoru, potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica u svojem pismu upućenom skupu, istaknuo je da "sjećanjem na nevine žrtve i osudom počinjenih zločina podižemo svijest o sudbini Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata, šaljemo poruku nenasilja i tolerancije svim generacijama, podsjećamo na posljedice mržnje i ksenofobije te čuvamo uspomenu na sve stradale."

Preživjeli zatočenik nacističkih logora, oskarovac Branko Lustig govorio je o svom sjećanju na romski logor u Auschwitzu, pitajući se zašto se genocid nad Romima, Židovima i Srbima u Drugom svjetskom ratu dogodio. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer ustvrdio je da su u Jasenovcu ustaše provodile genocid nad Romima u NDH istim intenzitetom kao nad Srbima i Židovima, kao i zločine nad političkim neistomišljenicima Hrvatima, Bošnjacima, Slovencima i drugima.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi pozvao je Javnu ustanovu spomen područja Jasenovca i Ministarstvo kulture da u idućoj godini ulože trud i sredstva kako bi se romsko groblje u Uštici uredilo i na njemu podigao primjeren spomenik. Ukazao je i na potrebu da se u školama uči o genocidu provedenom nad Romima.

Predstavnici vjerskih zajednica predvodili su molitve za žrtve, a nakon toga su na 21 masovnu grobnicu na romskom groblju Uštica položeni vijenci i zapaljene svijeće.

{gallery}2012galerije/Kolovoz_2012/Jasenovac{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content