Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Jakovina otvorio OPG Juras i Muzej oldtimera Šardi

Datum objave: 27. srpnja 2012.

Juras_nas
Međimurje je od četvrtka bogatije za dvije institucije koji će poboljšati našu turističku ponudu. Naime, u Malom Mihaljevcu otvoren je OPG Juras u čijem se sklopu nalazi restoran Kneja, a u Selnici Muzej oldtimera Šardi. Oba ova objekta znatno će poboljšati turističku ponudu Međimurske županije, a svečanostima otvaranja pored županijskih dužnosnika i saborskih zastupnica, nazočili su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.

OPG Juras prostire se na 15 hektara zemljišta, a pored štala za konje i jahališta, na njemu se od jučer nalazi i restoran Kneja. Ulaganje u ovoj fazi vrijedno je gotovo 7 milijuna kuna, od čega 5 milijuna čine kreditna sredstva Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Preko EU fondova, konkretnije IPARD mjere 302 bespovratno je dodijeljeno 555.000,00 kuna, a sa 40.000,00 kuna investiciju je potpomoglo i Ministarstvo turizma. Prema riječima direktora Nikole Jurasa, trenutno zapošljavaju 10 radnika, a nakon što se izgrade i smještajni kapaciteti, skijalište, adrenalinski park i ostali slični sadržaji, ukupno će ih biti zaposleno 20.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da pozdravlja svakog onog koji u ova krizna vremena ulaže i otvara nove objekte i zapošljava ljude. Novi će restoran sigurno obogatiti turističku ponudu ovog dijela Međimurja te ljepote najsjevernijeg dijela Hrvatske dodatno približiti posjetiteljima.  
 
Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da kontinentalni turizam čini 5 posto od ukupnih posjeta, te stvara 2 posto prihoda. To je ogromni potencijal i to treba promijeniti, a projekti poput ovog na tome su tragu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, čestitajući vlasnicima na otvaranju, naglasio je da ministarstvo pozdravlja i podupire svaki projekt koji je na tragu razvoja ruralnih područja. OPG Juras sigurno i u budućnosti može računati na potpore.

Muzej oldtimera u Selnici rezultat je hobija vlasnika i višegodišnjeg skupljanja starih vozila, uređaja i alata. Jedinstveni je to muzej u ovome dijelu Hrvatske, a vlasnik osim na turiste računa i na suradnju s međimurskim školama. Izloženo je više od 100 eksponata, od bicikla s početka prošlog stoljeća, preko motora i automobila starih od 40 do 80 godina, pa sve do traktora iz sredine 20. stoljeća.
Posjeta ministra poljoprivrede i savjetnika ministra turizma iskorištena je i za radni sastanak. Na njemu se pored novih natječaja koji uskoro raspisuje ministarstvo turizma i na kojem mnogi iz Međimurja vide šansu, razgovaralo i o rješavanju slučaja lovišta Orešec te projektu navodnjavanja Općine Belica.

Što se tiče lovišta Orešec, dogovoren je dodatni sastanak u Zagrebu. Za projekt navodnjavanja u Belici, koji je dobio podršku, pak ministarstvu treba poslati zahtjev za potporu, kako bi se on uvrstio u financiranje, projektirao i naposljetku uvrstio za sufinanciranje preko EU fondova.

{gallery}2012galerije/Srpanj_2012/Juras{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content