Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ukinuto Izvanredno stanje na rijeci Muri

Datum objave: 24. srpnja 2012.

mura_nas
Zbog opadanja vodostaja rijeke Mure na mjernoj postaji u Murskom Središću, te daljnje tendencije pada, danas u 13:00 sati prekinuto je Izvanredno stanje obrane od poplave uvedene jučer u 16:00 sati.

Iako je u ponedjeljak u 16:00 sati vodostaj prešao 460 cm, te je uvedeno Izvanredno stanje, već u večernjim satima počeo je stagnirati. Bio je to vrhunac vodenog vala, koji se stvorio zbog obilnih kiša u Austriji. Kako u gornjem toku rijeke vodostaj i dalje opada, a ne očekuju se veće oborine, opasnosti od nove ugroze nema. Vodostaj i dalje opada te će se prema tome smanjivati  i stupnjevi pripravnosti mjera obrane od poplava. Danas sat poslije podneva iznosio je 420 cm.

Inače, jučer poslijepodne vatrogasne ekipe i djelatnike Hrvatskih voda koji su bili uz rijeku, obišao je generalni direktor Hrvatskih voda Josip Plišić. U njegovoj pratnju bili su i župan Međimurske županije Ivan Perhoč te načelnik Područnog ureda Uprave za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Sőke.

Osim lučice u Murskom Središću, gdje zbog nepostojanja nasipa i konfiguracije terena Mura najviše prijeti, obišli su i prije godinu dana izgrađeni nasip kod Podturna. Kako je ovo bio prvi veći dotok vode, to je ujedno bila i prilika da se nasip testira. Uočeni su manji nedostaci na nekoliko mjesta, koja su osigurana vrećama s pijeskom. Nakon što se voda povuče i  nasip posuši ta će se mjesta sanirati.

Unatoč visokom vodostaju situacija je u svakom trenutnu bila pod nadzorom te nije prijetila neposredna opasnost po sigurnost ljudi i imovine.

{gallery}2012galerije/Srpanj_2012/Mura{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content