Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvadeset godina uspješnog rada

Datum objave: 2. srpnja 2012.
 

Svicarci_nas
Početkom siječnja 1992. godine u Švicarskoj je s radom počelo  Društvo koje je okupilo Međimurce koji su radili i živjeli u toj europskoj zemlji. Iako su osnovani s ciljem pomaganja domovini u ratnim vremenima, društvo je uspješno radilo svih ovih dvadeset godina, pomažući ne samo stradalnike rada, već dajući financijsku potporu obnovi crkva i drugih objekata.

Proteklog vikenda prigodnom svečanošću u Zürichu, Društvo Međimuraca Švicarske je obilježilo 20 godina postojanja i djelovanja. Tom prilikom promovirana je i monografija izdana povodom dva desetljeća društva, a održana je i konferencija za novinare na kojoj je bio riječi o minulom razdoblju i planovima za budućnost.

Kako je tom prilikom naglasio predsjednik Društva Švicaraca Međimurja Ranko Grašić, Društvo je u tom razdoblju financijski pomagalo školovanje djece poginulih branitelja, organizirali su niz akcija za pomoć oboljelima i potrebitima u domovini, a sufinancirali su i obnovu nekih vjerskih objekata u Međimurju. Ove godine školovanje završava posljednji korisinik, a Društvo za vrijeme božićnih blagdana namjerava u Čakovcu organizirati zajedničko okupljanje svih onih kojima su nesebično pomogli.

Generalni konzul Republike Hrvatske u  Zürichu, Hrvoje Cvitanović, Društvo Međimuraca Švicarske jedno je od rijetkih društava koje sve ove godine uspješno djeluju te osim što svojim humanitarnim radom pomažu potrebite, aktivno okupljaju i iseljenike u Švicarskoj. Zbog toga moraju biti primjer ostalim sličnim društvima u ovoj zemlji. Ako se 20 godina djelovanja Društva mjeri učinjenim, ono je zasigurno najuspješnije u Švicarskoj, rekao je generalni konzul.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački koji je predvodio izaslanstvo iz domovine, rekao je da Županija njeguje suradnju s iseljeničkim zajednicama, posebno onoj u Švicarskoj. Zahvalni smo im za sve što su učinili, rekao je Novački, te vjerujemo da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti. RIječima podrške priključio se i zamjenik Gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović.

U monografiji koje je Društvo izdalo povodom dva desetljeća djelovanja, sakupljena su svjedočanstva, fotografije i pisani dokumenti koji svjedoče u aktivnom radu Udruge. Monografiju je izradio Vladimir Mihaljević Kantor. Kao svojevrstan poklon Društvu, u Švicasku su otputovali i članovi Kazališne skupine Štolcer koji su izveli predstavu Idu Zrinski. Tijekom večeri, okupljene je zabavljao bend Vertigo. Kao i u ranijim prigodama, goste iz Međimurja ugostili su "naši" Švicarci.

Zanimljivo je da Međimurci u Švicarskoj njeguju jake veze s rodnim krajem i domovinom. Iako je to najviše izraženo kod prve generacije naših iseljenika, i njihova djeca i unuci znaju za svoje porijeklo i u pravilu se okupljaju sa svojim sunarodnjacima. No, kako su primijetili, godine provedene na radu i školovanju u inozemstvu čine svoje, pa će Društvo u narednom razdoblju u žarištu svog djelovanja kao prioritet morati postaviti okupljanje mladih.

{gallery}2012galerije/Srpanj_2012/Svicarci{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content