Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Drugog i trećeg srpnja prvi upisni krug u srednje škole

Datum objave: 26. lipnja 2012.
skole_nas
U netom završenoj školskoj godini u Međimurju je 8. razred završilo 1263 učenika, a upisnih mjesta u međimurskim srednjim školama ima 1330. Dakle, svaki završeni osmaš srednjoškolsko obrazovanje može nastaviti u našoj županiji. To je, uz najavu početka dogradnje zgrade Gimnazije Čakovec, glavni naglasak s konferencije za novinare održane u četvrtak u Maloj vijećnici Međimurske županije.


Prema riječima zamjenika župana Međimurske županije Matije Posavca, tijekom ljeta i do kraja godine u obnovu, dogradnju i opremanje školskih objekata na području Međimurske županije utrošit će se 6.498.959,00 kuna. Osim završetka izgradnje školskih dvorana u Belici i Sv. Jurju na Bregu, Posavec je istaknuo početak gradnje osam učionica i pripadajućih kabineta za potrebe čakovečke Gimnazije. U tijeku je odabir izvođača, a radovi će početi već tijekom ljeta. Za prvu ovogodišnju fazu planirano je nešto više od 1.300.000,00 kuna. Također, obnovit će se i sustav grijanja Učeničkog doma i Graditeljske škole u Čakovcu za što je namijenjeno oko 300.000,00 kuna. Ukupno će se u srednje škole bez dogradnje Gimnazije uložiti 841.244,00 kuna. Od osnovnih škola, zamjenik župana izdvojio je opremanje školskih sportskih dvorana u Belici i Sv. Jurju na Bregu, uređenje krovišta i svlačionica na dvorani u Donjoj Dubravu, izmjenu krovišta i stolarije na OŠ "Vladimir Nazor" u Pribislavcu, te izmjenu krovišta, stolarije, limarije i fasade na Područnim školama u Dekanovcu i Turčišću. Ukupno će se u sve osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija utrošiti 2.241.378,00 kuna.

Zamjenik Posavec ponovio je da unatoč ovim ulaganjima, prioriteti Međimurske županije u obrazovanju ostaju izgradnja nove škole i dvorane u Pribislavcu, Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu te dovršetak Školske sportske dvorane u Orehovici. Ovi objekti najvjerojatnije će se graditi putem Javno-privatnog partnerstva, iza čega stoji država. Ukoliko sve bude u redu, procedure bi trebale završiti do jeseni, a gradnja započeti koncem godine.

O upisima i upisnim rokovima govorila je pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Mirjana Krnjak. U školskoj godini 2012./13. Gimnazija Čakovec upisivat će 196 učenika, Graditeljska škola 262, Gospodarska 182, Tehnička 238, Srednja škola Prelog 162, a Srednja škola Čakovec 108 učenika. U Graditeljskoj školi novo zanimanje je geodetski tehničar, u SŠ Čakovec primalja – asistentica, a u Gospodarskoj školi obućar.

Kao i svake godine, upisi su organizirani u dva ljetna i jedan jesenski upisni rok. Za prvi krug prijave za upis primat će se u ponedjeljak 02. i utorak 03. srpnja od 8 do 16 sati. Objava rezultata bit će u srijedu 04. srpnja 2012. najkasnije do 14 sati i to na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole. Upis je u četvrtak 05. srpnja 2012. od 8 do 16 sati.

U drugom upisnom krugu, objava na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole bit će  u petak 06. srpnja  po rasporedu škole najkasnije do 12 sati. Prijave će se primati u ponedjeljak 09. srpnja po rasporedu škole u vremenu od 8 do 16 sati. Objava rezultata  bit će u utorak 10. srpnja najkasnije do 12 sati, a upis dan kasnije od 8 do 16 sati.

U jesenskom upisnom roku najkasnije do 17. kolovoza na oglasnoj ploči škole i internetskim stranicama objavit će se broj  nepopunjenih upisnih mjesta i rokova za upis. Prijave će biti 20. kolovoza od 8 do 16 sati, objava ljestvice poretka 21. kolovoza najkasnije do 12 sati, a upis učenika 22. i 23. kolovoza od 8 do 16 sati.

Isti rokovi su i za prijam učenika u učeničke domove. U mješovitom učeničkom domu Graditeljske škole može se smjestiti 50 učenika/učenica, a u učeničkom domu „Svjetionik“  moguće je primiti 24 učenika/učenica.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, temeljem brojnih upita roditelja čija djeca tijekom ljeta žele raditi, najavila je osnivanje Učeničkog servisa. Naime, do prije dvije godine srednjoškolci su mogli raditi preko učeničkog servisa u susjednoj županiji, što je zakonskim odredbama onemogućeno. Kako oni ne bi bili zakinuti za moguću zaradu, međimurske srednje škole ovog će se tjedna dogovoriti na koji će način i preko koga međimurski učenici tijekom ljeta moći raditi.

Što se tiče razmjene udžbenika, pročelnica Tošić Grlač najavila je da će ga Međimurska županija održati krajem kolovoza, odnosno pred početak školske godine. O mjestu i vremenu zainteresirani učenici pravodobno će se obavijestiti.

{gallery}2012galerije/Lipanj_2012/Skole{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content