Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeni Dan antifašističke borbe i Dan državnosti

Datum objave: 22. lipnja 2012.

DAF2_nas
Povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti u petak su položeni vijenci i upaljene svijeće podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u čakovečkom Perivoju Zrinskih i Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na knjižnici "Nikola Zrinski.

Počast žrtvama dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Hrvatske vojske, Policijske uprave Međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Socijaldemokratske partije Hrvatske, Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije i brojni građani.

U prigodnom govoru, župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je važnost oba datuma za suvremenu hrvatsku povijest. Oba su predstavljala povijesnu prekretnicu, nakon oba su počela velika stradanja Hrvata i svih ostalih građana, a na kraju obiju ratova, Hrvatska je iz oba izašla kao pobjednica. Mi u Međimurju i u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu dali smo velike žrtve. Boreći se za vjekovne ideale – slobodu i pravdu, mnogi su naši sumještani dali svoj život. Stojeći ovdje pred spomen-zidom poginulim u posljednjem ratu, moramo se sjetiti svih onih koji su tijekom stoljeća poginuli za našu današnju slobodu. I zbog njih ali i zbog nas samih njihova žrtva ne smije nikad biti zaboravljena, rekao je župan.

Obilježavanje je nastavljeno na Spomen groblju u Sv. Jurju u Trnju. Pored izaslanstva Međimurske županije i Društva antifašista, vijenac su položili i predstavnici Općine Donji Kraljevec i Društva "Josip Broz Tito".

U prigodnom govoru, župan je rekao da nas Međimurce ne treba posebno podsjećati na važnost antifašizma, jer je konačna pobjeda nad višestoljetnim velikomađarskim posezanjima plaćena velikom žrtvom. Nakon 13. travnja 1941. godine kad mađarske okupacijske trupe ulaze u Međimurje, velik broj naših sugrađana odlazi preko Drave na Kalnik, gdje su se priključuju oružanom otporu i borbi protiv njemačkih, talijanskih i mađarskih okupacijskih snaga te njihovih domaćih ideoloških saveznika. Vraćajući se pobjedonosno nakon četiri godine, neraskidivo i za sva vremena Međimurje se pripaja Hrvatskoj. To je i posljedica ustanka sisačkih rodoljuba koji na obilježavamo na današnji dan, završio je Perhoč.


{gallery}2012galerije/Lipanj_2012/DAF{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content