Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt „Solarni kolektori za Međimurje“ uspješno priveden kraju

Datum objave: 21. lipnja 2012.
solarni_nas
U današnje vrijeme sve češćih poskupljenja energenata, Međimurska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Međimurskom energetskom agencijom, MENEA-om, privela je kraju projekt „Solarni kolektori za Međimurje“ za 2011. godinu. Posljednjih godina mnogo se govori o energetskoj učinkovitosti u svim segmentima društva kao i o potrebi veće upotrebe obnovljivih izvora energije za kućanstva, ali i u industriji i prometu.

Vođena tom politikom, u 2011. godini Međimurska županija objavila je Natječaj za javno prikupljanje prijava za neposredno sudjelovanje Međimurske županije u sufinanciranju projekta Solarni kolektori za Međimurje za 2011. godinu. Natječaj je izazvao veliko zanimanje i na njega se prijavilo 65 kućanstava. Nažalost osigurana sredstva bila su dostatna za sufinanciranje samo 20 kućanstava te se moralo pristupiti odabiru na temelju kriterija usklađenih s FZOEU-om i REGEA-om.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 600.000,00 kn. Ugovorom o zajedničkom sufinanciranju projekta korištenja obnovljivih izvora energije „Solarni kolektori za Međimurje“, koji je Međimurska županija sklopila s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, definirano je da će Fond osigurati 36% potrebnih sredstava (tj. 216 000 kn), Međimurska županija 24% (što ukupno daje 60% sufinanciranja tj. maksimalno do 18 000 kn po kućanstvu), dok su krajnji korisnici (vlasnici objekata) osigurali ostatak, odnosno 40% sredstava. Iznos subvencije utvrđen je na temelju vrijednosti postrojenja od 30.000,00 kn.

Svi korisnici subvencija u postavljenim su rokovima izvršili ugradnju solarnih kolektora i dostavili potrebnu dokumentaciju. Temeljem toga sklopljeni su Ugovori o isplati subvencije sa svakim pojedinim korisnikom i subvenciju su isplaćene.
Prema proračunima, ugradnjom solarnih panela za grijanje potrošne tople vode na 20 kućanstava, doći će u 2012. godini do uštede energije od 53 800kWh, odnosno prema ranijoj potrošnji energenata financijska ušteda biti će 28 615 kn. Također prema procjenama u 2012. godini smanjiti će se emisija stakleničkih plinova i to 11,445 tona CO2, 18.630 kg SO2 i 18,715 kg NOX.

S obzirom na veliki interes koji su vlasnici privatnih objekata iskazali za ugradnju solarnih panela za grijanje i pripremu potrošne tople vode na ovom natječaju i svakodnevne upite koje stižu gotovo svakodnevno, nadamo se nastavku dobre suradnje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u provođenju sličnih i pokretanju novih projekata na području Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content