Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Grčić: Međimurje prednjači i primjer je drugima

Datum objave: 17. lipnja 2012.

Grcic_nas
Međimurje je regija iz koje je prema broju stanovnika kandidirano najviše projekata i povučeno najviše financijskih sredstava iz fondova Europske unije, što je izvrstan temelj za budućnost. Naglasak je to s posjeta potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije prof. dr. Branka Grčića Međimurskoj županiji.

U radnom dijelu posjeta potpredsjednik Grčić održao je sastanak s načelnicima i gradonačelnicima međimurskih općina i gradova na kojem je bilo riječi o mogućnostima financiranja projekata na potpomognutim područjima, fondovima iz kojih je moguće financirati i sufinancirati projekte JLS, kao i o sredstvima iz programa EIB2 i EIB3. Naše općine i gradovi kandidirali su mnoštvo projekata, potpisani su Ugovori i s naše strane izvedeni radovi no novci nikako da stignu. Također, mnoge su naše općine tijekom provođenja projekata napravile određene uštede u odnosu na Ugovor, nadajući se da će višak sredstava moći utrošiti na slijedeće faze projekata. Općinare je zanimalo i što će biti s projektima prijavljenim na EIB3 krajem prošle godine.

Na Kolegiju su prezentirani programi Vlade koji se provode u Međimurju, a od pomoći su jedinicama lokalne samouprave, a među njima su i dvije međimurske općine od posebne državne skrbi, Dekanovec i Podturen.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč, kazao je i kako iz proteklog razdoblja postoje neki ugovori koji se vjerojatno neće realizirati do 31. prosinca 2012., te da se treba pronaći način kako pomoći tim općinama kroz neke nove projekte.

Potpredsjednik je odgovorio da će projekti iz EIB2 biti isfinancirani do kraja godine i to prema planu. U Međimurju je u tijeku 11 projekata ukupne vrijednosti 73.138.510,51 kuna. Što se tiče EIB3, on će ići nakon završetka prethodnog natječaja, dakle sljedeće godine. Što se tiče ušteda i daljnjeg  ulaganja, ministar je naglasio da se time ranije nisu susretali, te da će iskustva koja su prikupili na terenu, sigurno koristiti i uvrstiti u svoje odluke. Potpredsjednik Grčić je naglasio da Hrvatska nema dovoljno apliciranih projekata te da treba cjelokupni proces pojačati i ubrzati zbog skorog punopravnog članstva u Europskoj uniji. Obećao je potporu Vlade i Ministarstva u svim segmentima razvoja županije. Pohvalio je i našu razvojnu agenciju REDEA-u koja je, prema njegovim riječima, napravila ogroman posao.

Grčić je sudjelovao i na svečanosti otvaranja 14. MESAP-a te je s domaćinima razgledao ovogodišnju sajamsku ponudu. Obišao je i gradilište Centra za kulture, društvene i javne potrebe u Strahonincu kojeg u okviru programa EIB2 sufinancira njegovo ministarstvo. Centar je primjer kako se ovakve investicije izvode, te zahvaljujući kvalitetnoj kontroli i pouzdanim izvođačima radovi napreduju prema planu i bez zastoja, te će biti završeni prije roka.

To se ne može reći za drugo gradilište koje je Grčić obišao. Školska dvorana u Sv. Jurju na Bregu koja se također gradi uz sufinanciranje ministarstva, bit će dovršena u roku, no nakon peripetija s početkom radova te problemima tijekom izgradnje. I ta iskustva moramo ugraditi u buduće natječaje kako se slični problemi ne bi ponavljali.

Potpredsjednik i ministar obišao je i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u Čakovcu. Tamošnja uprava prezentirala mu je što je sve dosad na prostoru bivše vojarne Hrvatske vojske učinjeno te koji su planovi za daljnji razvoj. Impresioniran viđenim, Grčić je izjavio da su to projekti kakvi trebaju Hrvatskoj te da Centri znanja poput ovog trebaju biti jezgra razvoja zemlje i njenih regija.

{gallery}2012galerije/Lipanj_2012/Grcic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content