Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vrdoljak: Nelegalne građevine u zaštićenim područjima će se srušiti

Datum objave: 6. lipnja 2012.

Vrdoljak_nas
U tijeku je izrada novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji će uvesti nova pravila igre u legalizaciji nelegalno izgrađenih građevina. On bi trebao odrediti koji objekti se mogu legalizirati, a koji ne. Predviđa se da će cijela procedura trajati oko godinu dana, nakon čega bi trebalo početi rušenje. No, Zakon neće predvidjeti legalizaciju u zaštićenim područjima, a svi tamo izgrađeni objekti morat će se srušiti. To se u slučaju Međimurske županije odnosi na područja uz Muru i Dravu. Rekao je to u utorak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak tijekom službenog posjeta Međimurskoj županiji.

Na radnom sastanku s načelnicima i gradonačelnicima međimurskih općina i gradova, predstavnicima većih građevinskih tvrtki te udruga poljoprivrednih proizvođača, ministar Vrdoljak osim o legalizaciji razgovarao je i o projektima energetske učinkovitosti te poticajnoj stanogradnji. Rekao je da je Međimurska županija prijavila najviše zgrada na projekt povećanja energetske učinkovitosti. Ovih dana možemo očekivati prve natječaje, a nakon odabira izvođača radovi bi trebali početi na jesen. Što se tiče poticajne stanogradnje, rekao je da će se projekt nastaviti, no kriteriji neće biti isti za cijelu zemlju. Naime, u nekim gradovima postoji višak stambenog prostora, a u nekima ne. Također, Zakon koji je u pripremi u sustav će uključiti i izgrađene neprodane stanove, čime bi se trebalo oživjeti tržište nekretnina.

Što se tiče legalizacije poljoprivrednih objekata, ministar je naglasio da će legalizacija objekata veličine do 50 četvornih metara stajati 1.000,00 kuna što će se moći platiti u roku do pet godina, pa argument skupoće legalizacije pada u vodu. Cijena neće biti znatno viša i za objekte veće površine, no oni neće biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da od posjeta ministra puno očekujemo, jer je naša županija prostorno najuređenija u Hrvatskoj, a naša građevinska operativa od najavljenih projekata, posebice povećanja energetske učinkovitosti na javnim građevinama, očekuje svoj dio kolača. Ministar je to i potvrdio, naglasivši da je vrlo zadovoljan održanim sastankom. Međimurje je prijavilo najviše projekata, te će i kod nas uskoro krenuti građevinski radovi.

Ministar je posjetio i tvrtku Pana d.o.o. iz Čakovca te razgledao planove za njihovo bioplinsko postrojenje. Čelništvo tvrtke upoznalo ga je s poslovnim planovima, te problemima u kojoj se danas nalazi hrvatska drvna industrija. Vrdoljak je razgledao i Zračnu luku u Pribislavcu te posjetio Općinu Orehovica.

{gallery}2012galerije/Lipanj_2012/Vrdoljak{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content