Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završilo 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Datum objave: 3. lipnja 2012.

savjetovanje_nas
U subotu je u Spa & golf resortu Sv. Martin završeno 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je u održano u organizaciji Ministarstva obrta i poduzetništva. Savjetovanje je po prvi put održano na kontinentu, a osim vrha hrvatskih dužnosnika, okupilo je i predstavnike gospodarstva i razvojnih agencija.
Kako je na otvaranju održanom u petak naglasio predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, naša se zemlja nalazi u presudnom trenutku. Nije samo gospodarska kriza ono što nas koči u daljnjem razvoju, nego je kod nas prisutna i kriza odlučivanja. Naime, nije svaka pogrešna odluka kriminalno djelo, naglasio je Josipović, oni koji odlučuju trebaju imati pravo na pogrešnu odluku, jer sadašnja atmosfera u kojoj nitko ne želi preuzeti odgovornost našu zemlju još dublje gura u krizu.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da je vrijeme takvo da sve snage u našoj zemlji moraju staviti glave skupa kako bi zajedno zemlju izvukli iz krize. Pozdravio je i činjenicu da se ovakav skup održava u Međimurju, jer je naša županija u mnogočemu predvodnica u Hrvatskoj.

Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije dr. sc. Branko Grčić, rekli su da je naslijeđeno stanje u državi teško, te da treba proći vrijeme kako bi se prvi učinici koraka poduzetih početkom godine osjetili. Pad BDP-a u prvom tromjesječju ove godine bio je očekivan, u drugom nas očekuje pad od otprilike 2 posto, treće tromjesečje donijet će rast zbog turističke sezone, dok bi se u posljednjem kvartalu trebale početi osjećati posljedice mjera.

Na početku konferencije održan je i okrugli stol pod nazivom pitajte Vladu, na kojem su okupljeni pitanja mogli postaviti prvom potpredsjedniku i ministru gospodarstva Čačiću, potpredsjedniku i ministru regionalnog razvoja i fondova EU Grčiću, ministru financija Slavku Liniću i ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Na savjetovanju su dodijeljene i nagrade najboljim poduzetnicima te učenicima i studentima za najbolji poslovni plan. Osim toga, u okviru panel diskusije „Institucionalna podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva“, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta te relevantni dionici sektora malog gospodarstva, sudionike Savjetovanja su upoznali s aktivnostima koje su usmjerene na podizanje konkurentnosti poduzetništva i obrtništva te su predstavili nove mjere za poticanje razvoja i podršku financiranju poduzetništva i obrtništva. Predstavljene su i mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini, tijek natječaja te prvi rezultati Plana poticanja poduzetništva i obrtništva-„Poduzetnički impuls“.
 
U subotu, drugog dana Savjetovanja govorilo se o mogućnostima i pretpostavkama za financiranje poduzetničkih projekata iz fondova Europske unije te su predstavljeni EU projeki Ministarstva poduzetništva i obrta namijenjeni razvoju malog gospodarstva.

{gallery}2012galerije/Lipanj_2012/Savjetovanje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content